Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nehezebben gyógyul a sérült, ha iszik

kategória: Alkoholizmus, Fájdalomcsillapítás

A Massey Egyetem kutatásából kiderült, hogy az alkohol fogyasztása valamilyen lágyszövetsérülést követően jelentős mértékben megnöveli a gyógyulás időtartamát. Dr. Matt Barnes már korábbi kutatásai során is kimutatta ezt. Egyik kísérletében a résztvevők olyan intenzív edzést folytattak, ami izomkárosodást okozott. Az alanyok ezután alkoholt fogyasztottak, olyan dózisban, ami hét szabványos férfiadag italnak felelt meg. Egy másik alkalommal ugyanezt az izomsérülést váltották ki, de ezt követően narancslevet fogyasztottak a résztvevők.

A következő három napban a károsodott izom erejének csökkenését mérték, és kimutatták, hogy az alkoholfogyasztás egyértelműen lelassította a gyógyulást a narancsléhez viszonyítva. Dr. Barnes elmondta, hogy nem az alkohol gyengíti le az embert, hanem valami történik az alkohol és a károsodott izom között, az alkohol valamilyen kölcsönhatásba lép a károsodott szövettel.

A következő kísérletben fele ennyi alkoholt adtak a résztvevőknek, és ez nem befolyásolta az izomkárosodást követően kifejtett erőt. A kutatók szerint ez azt jelenti, hogy további kutatásokkal kell meghatározni, mi az a küszöb, ami felett az alkohol visszaveti a gyógyulást.

Dr. Barnes a kísérletekben elektromos stimulációt használt a lábizom összehúzódásának kiváltására. Így az agy kikerülésével lehet megállapítani, pontosan mi zajlik az izomban, anélkül, hogy az agy bármilyen módon befolyásolná a folyamatot. E módszer mellett a kutatók az izom akarattalan aktiválását is vizsgálták, majd összehasonlították a két technikát.

Kiderült, hogy a résztvevők által önként kifejtett erő csökkent, az elektromos stimuláció által kiváltott erő azonban változatlan maradt. Barnes doktor szerint az arra utal, hogy amikor az alkohol az izomkárosodással párosul, a központi idegrendszer aktivitásának csökkenését eredményezi. Az ember azt hiszi, hogy a lehető legnagyobb erőt fejti ki, valójában azonban nem így van. Valami korlátozza a kifejtett erőt. Ez a megnövekedett fájdalomérzettel állhat összefüggésben, ennek bizonyításához azonban további kutatásokra lesz szükség.

2012.12.20 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Ötven felett a futópadon

A rendszeres mozgás pozitív hatásairól mindenki sokat tud, ám mégis vannak, akik félelemből, az egészségi állapotuk vagy az életkoruk miatt nem kezdenek el sportolni. Pedig az óvatos, fokozatos és körültekintő mozgás az időseknek is jót tesz!

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések