Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Gátolja a HIV kezelését a TBC gyógyszer

kategória: AIDS

Az egyik TBC elleni gyógyszer gátolja az Afrikában széles körben alkalmazott HIV kezelés hatékonyságát, áll egy vasárnapi közleményben. Az AIDS Afrikát sújtja legsúlyosabban a világon.

A rifampicin nevű antibiotikum csökkenti a nevirapine vérszintjét. A nevirapine olcsó hatóanyag, mely a szegényebb országokban, különösen Afrikában a HIV elleni terápia egyik alapját képezi. A kutatás eredményeiről a Mexikóvárosban péntekig tartó 17. Nemzetközi AIDS Konferencia kezdete előtt számoltak be. A tudományos bizonyítékok abból a vizsgálatból származnak, mely Dél-Afrikában zajlott 2001-2006. között 2 035 efavirenz kezelést kezdő beteg bevonásával, akik közül 1 074-en szenvedtek tuberkulózisban is, valamint 1 935 nevirapine-t kezdő - köztük 209 TBC-s - bevonásával.

A nevirapine csoportban a TBC-s betegek 16,3 százalékánál csaknem kétszer annyi volt az esélye az emelkedett HIV vérszintnek a hathónapos utánkövetéskor, szemben a nem TBC-s csoport 8,3 százalékával. Előbbi betegeknél a kezelés gyors kudarcba fulladására is csaknem dupla annyi esély mutatkozott, mint utóbbiaknál. Mindennek ellenére azonban a nevirapine-t szedő tébécés betegek túlnyomó többségénél (80 százalékánál) is sikerült a vírusszint csökkentése, derült ki a 18 hónapos utánkövetéskor.

Az eredmények nagy jelentőséggel bírnak Afrika szub-szaharai régiójában, ahol a 33 millió humán immundeficiencia-vírussal (HIV-vel) fertőzött beteg kétharmada él. Világszerte a HIV-fertőzöttek egyharmada szenved egyúttal TBC-ben is a becslések szerint. Egyelőre alig ismert okoknál fogva ez a társbetegség rohamos romlást idézhet elő a beteg egészségi állapotában, különösen, ha a fertőzést okozó baktérium nem érzékeny az első vonalbeli antibiotikumokra. A mindkét fertőzést megkapó betegek halálozása ötszöröse a csak tébécés betegekének.

A dél-afrikai Fokvárosi Egyetem kutatója, Andrew Boulle által vezetett kutatás nem talált választ arra a kérdésre, hogy miért fejt ki a rifampicin ilyen hatást a nevirapine-re. Egyik lehetséges ok a közös toxicitás, másik valamiféle gyógyszerkölcsönhatás, melyet a rifampicin okoz, mikor a beteg megkapja az antiretrovirális kezelés első adagjait. A HIV elleni gyógyszerek visszaszorítják a vírust, ám nem irtják ki teljes egészében. Ha a gyógyszerszedés abbamarad, az AIDS kiújul. A tanulmány a Journal of the American Medical Association (JAMA) jövő szerdai számában jelenik meg.

2008.08.06 13:10:01

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések