Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Gátolják a sztatinok a daganatok növekedését

kategória: Allergia, Alternatív medicina, Daganatos betegségek, Elhízás

Az egyik legelterjedtebb gyógyszercsoport gátolja a nyirokerek képződését, ezáltal alapvetően befolyásolhatja a daganatos betegek kezelését - állítják a Zürichi Egyetem és a Kaliforniai Egyetem (Berkeley) munkatársai háromdimenziós sejttenyészetes kísérleteikre alapozva.

A sztatinokat alapvetően a koleszterinszint csökkentésére használják, ily módon csökkentve az érelmeszesedés kockázatát. Ez a gyógyszercsoport egyike a legnépszerűbbeknek szerte a világon. Mindazonáltal régóta feltételezik, hogy a szer befolyásolhatja a daganatos sejtekben zajló jelátviteli folyamatokat is.

Michael Detmar professzor és munkatársai sejttenyészeti körülmények között mérték, hogy a szer hogyan hat az új nyirokerek kialakulására. A nyirokerek képződése fontos lépés a daganatos sejtek szóródásában, valamint a szervátültetést követő kilökődésben. A kísérlethez a kutatók emberi bőrből izolálták az nyirokérsejteket. A PNAS című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a leghatékonyabb gátlószernek a sztatinok bizonyultak. A rendszer előnye az állatkísérletekkel szemben az, hogy itt humán sejtekről van szó.

2012.09.13 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Ellenőrizze rendszeresen vérnyomását, mert a magas vérnyomás a látást is veszélyeztetheti.


Szponzorált hirdetések