Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Fűvel és sással táplálkozott

kategória: Gondolta volna?, Táplálkozás

Trópusi füvekkel és sással táplálkozott távoli ősünk, az Australopithecus bahrelghazali 3-3,5 millió éve Afrikában - derítette ki csádi leletek alapján egy nemzetközi kutatócsoport, amely eredményeit az amerikai tudományos akadémia folyóirata, a PNAS online kiadásában publikálta. A csádi, francia és amerikai kutatók Julia Lee-Thorp, az Oxfordi Egyetem professzora vezetésével az Australopithecus bahrelghazali három egyedének földi maradványait vizsgálták, amelyeket Csád északi részén, a Djurab-sivatagban találtak - olvasható a Science Daily tudományos hírportálon. A terület ma száraz, sivatagos térség, ám 3-3,5 millió évvel ezelőtt sekély tavak sokasága "hálózta be", amelyeknek partjait buja fűtakaró borította.

A tudósok szénizotópok (C) arányát vizsgálták a három egyed fogzománcában, a csontokba beépülő stabil izotópok segítségével ugyanis következtetni lehet a táplálkozásra. A fotoszintézis során a növények a felvett szén-dioxidot három vagy négy szénatomos alakban kötik meg. Az úgynevezett C3-as típusú fotoszintézis a hideg és mérsékelt égövön elterjedt fákra és a bokrokra jellemző, míg a C4-es típusú sokkal hatékonyabb a fűfélék és a száraz, meleg környezetben élő növények esetében.

"Arra találtunk bizonyítékot, hogy a korai emberfélék étrendje Közép-Afrikában C4-es típusú izotópokban volt gazdag, legfőképpen trópusi fűfélékből és sásból állt" - magyarázta Julia Lee-Thorp professzor. Egyetlen ma élő afrikai főemlős, beleértve a csimpánzokat, sem kedveli ezt a fajta étrendet, noha fűfélék és sás bőséggel találhatók a trópusi és szubtrópusi vidéken. Az egyetlen kivételt a szavannákon élő páviánok képezik, amelyek mind a mai napig tartják ezt az étrendet. "Meglepetésünkre a korai emberfélék több füvet és sást ettek, mint a mai páviánok" - jegyezte meg a brit professzor.

Mint a tanulmány szerzői kifejtik, felfedezésük azt demonstrálja, hogy a korai emberfélék viszonylag hamar megváltoztatták az étrendjüket, legalábbis Közép-Afrikában. Ennek köszönhetően képesek voltak elszakadni az erdőségektől és megélni a sík vidékeken is, vagyis jobb eséllyel hódíthattak meg új területeket.

2012.12.20 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Ügyintéző

6 kérdés - mielőtt hitelt venne fel

Van az úgy, hogy nagyon kell a pénz, nincs mese. Hiába tudja józan eszével az ember, hogy a kölcsön kapott pénzt költve azt éli fel, amit még meg sem keresett, és sok esetben csak annyit ér el ezzel, hogy későbbre tolja a gondot, amitől most fáj a feje.

tovább


Szponzorált hirdetések