Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Fusson - lassabban öregszik

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Öregedés

Egy amerikai kutatók által két évtizeden át folytatott kutatás szerint a futás lelassíthatja az öregedés folyamatát.

A Stanford Egyetemen végzett vizsgálat szerint azok az 50 éven felüli emberek, akik több éven keresztül rendszeresen futottak, kevesebb fogyatékosságot tapasztaltak, hosszabb aktív élettartamot tudhatnak magukénak, és esetükben az inaktív emberekhez viszonyítva 50 százalékkal csökken a korai halálozás kockázata.

"A tanulmány üzenete egyértelműen az edzést hangsúlyozza" - nyilatkozta James Fries, az egyetem professzor emeritusa és a tanulmány vezető szerzője. "Ha egy dolgot kellene választanunk ahhoz, hogy az embereket egészségesebbé tegyük öregedésük közben, ez feltétlenül az aerob testmozgás lenne".

Az Archives of Internal Medicine szakfolyóiratban leközölt tanulmány 538 ötven éven felüli embert vizsgált, akik 1984-től kezdve hetente több alkalommal kocogtak, és összehasonlította őket olyanokkal, akik nem futottak. Az alanyok öregedésével a futók és az inaktívak közötti egészségügyi szakadék kiszélesedett, és ez a trend még az 1990-es években is folytatódott. "Ezt nem vártuk" - közölte a 69 éves Fries, aki maga is rendszeres kocogó. "A testmozgás egészségügyi előnye sokkal nagyobb, mint gondoltuk". Az eredményt annak tulajdonítja, hogy a futók kisebb testtömeggel rendelkeznek, és általában egészségesebb szokásokat követnek.

A futás hatása a halálozás késleltetésére szintén sokkal drámaibbnak bizonyult, mint a kutatók várták: a kísérlet indítása után tizenkilenc évvel az inaktív alanyok 34 százaléka meghalt, míg a futóknak mindössze 15 százaléka hunyt el.

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress

2008.08.12 15:46:42

forrás: Medipress


Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések