Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Furcsa: az infarktus erősíti a szívizomszövetet?

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

Tudósok azt vizsgálják, miként lehetne jobban mérsékelni a szívinfarktus okozta károsodást szívbetegekben.

Érdekes módon, azok a akiknek már volt korábban szívrohamuk, jobban viselik az újabbat azoknál, akiknek még sosem volt. 25 év intenzív kutatást követően a tudósok a jelenséget ischaemiás prekondíciónak nevezték el - vagyis a véráram időleges kiesése erősíti a szívizomszövetet.


E jelenség során központi szerepet tölt be egy ionpumpa, a mitokondriális ATP-függő káliumcsatorna (mKATP), melynek vizsgálatáról Dr. Paul Brookes és Andrew Wojtovich számolt be a Circulation Research című folyóirat február 25-i számában.

Dr. Paul Brookes, a Rochesteri Egyetem docense szerint a felfedezés új gyógyszerek tervezését segítheti elő.

Brooke csapata meghatározta a PIP2 nevű molekula mKATP-t szabályozó szerepét is, mely visszaállítja a csatorna aktivitását, amennyiben az valamilyen ok miatt leáll. Továbbá azt is megállapították, hogy a káliumpumpa működését gátolja a fluoxetin nevű szer. A munkacsoport jelenleg a nem-szteroid gyulladásgátlók, és a vérnyomáscsökkentő béta blokkolók hatását vizsgálja.

Animáció: HáziPatika.com

2010.03.08 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

A fájdalomcsillapítás orvosi szakértelmet igényel, és elfedhet fontos tüneteket, ezért szomszédtól, ismerőstől csak abban az esetben fogadjon el ajánlott gyógyszert, ha ismeri, és orvosa egyetértésével használta már!

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések