Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Zúg a füle? Lehet, hogy egy kullancs

kategória: Fertőző betegségek

Amikor a 63 éves svájci férfi fülzúgása miatt felkereste a helyi kórházat, az orvosok még nem is sejtették, mit találnak majd a hallójáratában. Egy apró kullancs tapadt a dobhártyájához. Azóta szerencsésen eltávolították, és a férfi már jól van.

Habár meglehetősen ritka, hogy egy kullancs épp a hallójáratban telepedjen meg, a szakértők szerint időnként előfordul, hogy az élősködők itt keresnek menedéket. "Más rovarok egész gyakran előfordulnak a fül belsejében, így ez az eset sem annyira nem meglepő - mondta ifj. dr. Donald Keamy, aki gyerek fül-orr-gégész a Massachusetts Szem- és Fülklinikán. - Ez a mostani eset nagy nyilvánosságot kapott, de valószínűleg gyakran fordulnak elő hasonló furcsaságok másokkal is."

A férfi az állandó viszketéstől és fülzúgástól szenvedve kereste fel a berni kórházat. Furcsa zúgást tapasztalt a fülében, de nem olyan fülcsengést, amilyet a halláskárosultak. A vizsgálatok után kiderült, hogy egy kullancs tapadt a dobhártyához, az okozta a folyamatos fülzúgást. A kullancs fajtáját figyelembe véve valószínűnek tűnt, hogy egy macskáról került a beteg fülébe. "A beteg elmondása szerint a tünetek megjelenése előtt közvetlenül sokat érintkezett egy házimacskával" - mondta dr. Keamy, aki szerint a kullancs akkor sem okozott volna nagyobb sérülést, ha belső fülbe jut.
A kórház orvosai helyi érzéstelenítés után kiszivattyúzták a kullancsot a beteg füléből. A kullancsok Lyme-kórt is terjeszthetnek, de a vizsgálatokból kiderült, hogy ez az élősködő nem volt fertőzött, így a férfi teljesen felépült.

Dr. Michael Lanigan, a SUNY Downstate Egészségügyi Központ munkatársa szerint a kullancsok elleni legjobb védekezés a rendszeres ellenőrzés: "Különösen a gyerekeket kell gyakran átnézni, ők ugyanis nem veszik észre, ha olyan helyen járnak, ami a kullancsok szempontjából veszélyes lehet." Érdemes az erdős részeken hosszú ujjú ruhákban járni, valamint nagyon fontos, hogy házi kedvenceinket is védjük az élősködők ellen, akár bolhanyakörvvel, akár más termékekkel.

Az eset részletes leírása a New England Journal of Medicine című orvosi szaklap legutóbbi számában jelent meg.

2012.10.01 00:02:00

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések