Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A sportolók agya nagyobb?

kategória: Sport, sport-egészségügy

A testmozgást jobban kedvelő egyedeknek nagyobb a középagyuk. Legalábbis az egereknél ez így van - állapították meg a Kaliforniai Egyetemen (Riverside) dr. Theodore Garland és munkatársai. Olyan kísérleti egerek agyát elemezték, melyek ketrecében futókereket tartottak. A Journal of Experimental Biology januári számában közölt tanulmány szerint a sportos állatok középagyának térfogata mintegy 13 százalékkal meghaladta a kontroll egyedekét.

A munkacsoport mintegy húsz éve szelektálja azokat az egyedeket, amelyek nagy aktivitást mutatnak a futókerékben, ez a tenyésztési kiválasztás mintegy 65 generáció óta tart. A vizsgálat alapvetően két régióra terjedt ki: a kisagyra, mely alapvető a mozgáskoordináció szempontjából, illetve az agy egyéb részeire. A két rész tömegét egymástól függetlenül mérték. A középagynak számos érző és mozgást irányító magja van, alapvető a megelégedés, a tanulás és a motiváció szempontjából. A sportosság alapján szelektált populációban e terület tömege és térfogata nagyobb volt, ezt képalkotók segítségével is bizonyították. Mindazonáltal, a teljes agyat tekintve a különbség nem bizonyult szignifikánsnak.

Érdekes kérdés, hogy a középagy ilyen változása ok-e vagy okozat. Erre Garland doktor szerint olyan utánkövetési vizsgálat adhatja meg a választ, amikor újszülöttek agyát vizsgálnák képalkotóval. Ilyen vizsgálat segítségével azt is meg lehetne állapítani, hogy a középagy méretét öröklött genetikai vagy környezeti tényezők befolyásolják.

2013.01.27 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Gyógynövények

Ételeink - gyógyszereink

Néhány gyógyszer szedésénél az orvos vagy a gyógyszerész arra figyelmeztet, hogy az orvosságot éhgyomorra, 1 vagy 2 órával az étkezés előtt vegyük be. Máskor pedig épp fordítva: a pirulákat sokszor étkezés közben, vagy étkezést követően kell lenyelni.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések