Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A sportolók agya nagyobb?

kategória: Sport, sport-egészségügy

A testmozgást jobban kedvelő egyedeknek nagyobb a középagyuk. Legalábbis az egereknél ez így van - állapították meg a Kaliforniai Egyetemen (Riverside) dr. Theodore Garland és munkatársai. Olyan kísérleti egerek agyát elemezték, melyek ketrecében futókereket tartottak. A Journal of Experimental Biology januári számában közölt tanulmány szerint a sportos állatok középagyának térfogata mintegy 13 százalékkal meghaladta a kontroll egyedekét.

A munkacsoport mintegy húsz éve szelektálja azokat az egyedeket, amelyek nagy aktivitást mutatnak a futókerékben, ez a tenyésztési kiválasztás mintegy 65 generáció óta tart. A vizsgálat alapvetően két régióra terjedt ki: a kisagyra, mely alapvető a mozgáskoordináció szempontjából, illetve az agy egyéb részeire. A két rész tömegét egymástól függetlenül mérték. A középagynak számos érző és mozgást irányító magja van, alapvető a megelégedés, a tanulás és a motiváció szempontjából. A sportosság alapján szelektált populációban e terület tömege és térfogata nagyobb volt, ezt képalkotók segítségével is bizonyították. Mindazonáltal, a teljes agyat tekintve a különbség nem bizonyult szignifikánsnak.

Érdekes kérdés, hogy a középagy ilyen változása ok-e vagy okozat. Erre Garland doktor szerint olyan utánkövetési vizsgálat adhatja meg a választ, amikor újszülöttek agyát vizsgálnák képalkotóval. Ilyen vizsgálat segítségével azt is meg lehetne állapítani, hogy a középagy méretét öröklött genetikai vagy környezeti tényezők befolyásolják.

2013.01.27 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Korkontroll: a megújulás képessége

"Nem az a kérdés, hogy milyen hosszú életünk lesz, hanem az, hogy milyen lesz hosszú életünk" - fogalmazott Prof. M. Klentze, az Európai Anti-Aging Társaság elnöke. A Kor-Kontroll segíthet szebbé, jobbá tenni az életünk második felét is.

tovább

Tippek:

A kedvenc cipőt is érdemes csak másnaponként hordani, hogy ki tudjon szellőzni. Az alumínium-vegyületeket tartalmazó lábdezodorok hatását fokozza, ha éjszakára fújjuk be vele a bőrt.


Szponzorált hirdetések