Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Franco Nero 70 éves

kategória: Gondolta volna?

Franco Nero az utóbbi évtizedek itáliai filmművészetének meghatározó egyénisége, a nők egyik nagy kedvence. November 23-án van a hetvenedik születésnapja.

Francesco Sparanero néven született egy kis községben, San Prosperóban. Csendőr apját nem sokkal később Parmába helyezték át, Francesco itt nőtt fel. A színészet iránti vonzalma hamar megmutatkozott, már hatévesen színpadon állt. A milánói egyetem kereskedelmi szakára iratkozott be, tanulmányaira a pénzt úgy teremtette elő, hogy éjszakai klubokban énekelt. A sármos, kékszemű színész rövid ideig könyvelőként is dolgozott, ám végül a filmszínészi pálya vonzóbbnak bizonyult a bonyolult számsoroknál.

Nevét az 1966-ban készült Django című "spagettiwestern" tette nemzetközileg is ismertté, az általa megformált hideg tekintetű, magányos bosszúálló Django révén számtalan jobbnál jobb szerepajánlatot kapott. El akarta kerülni a beskatulyázást, így több műfajban kipróbálta magát. Játszott sci-fikben, drámákban és vígjátékokban, a Django sikerét azonban nem tudta felülmúlni. Később így vallott erről az időszakról: "döntenem kellett. Sztár leszek, aki rengeteg pénzt keres, vagy pedig lubickolok a különböző műfajokban és így érdekesebb és hosszabb pályafutás vár rám".

A John Huston által rendezett A Bibliában Ábelt játszotta, azt követően a Broadwayn nagy sikert aratott musical, a Camelot filmváltozatában Sir Lancelot du Lac szerepét vállalta el, partnere későbbi élettársa, a brit Vanessa Redgrave volt. Kapcsolatukból 1969-ben egy fiú született, aki szülei nyomdokaiba lépve szintén a filmes szakmában dolgozik íróként, dokumentumfilmesként. A Camelot újabb sikereket és egy Golden Globe-jelölést hozott Franco Nero számára. 1970-ben Catherine Deneuve-vel az oldalán játszott a Tristana című filmben, amely szintén nagy sikert aratott.

Eddig több mint százötven filmben szerepelt. Sokoldalúságát akciófilmektől kezdve (Bűntény a Via Ventón, Fehér Agyar visszatér, Keoma, A Kobra napja, A nindzsa színre lép, Még drágább az életed) a politikai krimiken át (Mint a bagoly nappal, A rendőrfelügyelő vallomása az államügyésznek, A vizsgálat leárult, felejtse el, A szalamandra) egészen a történelmi alkotásokig (Mussolini végnapjai, Mexikó lángokban, Láttam az új világ születését) megcsodálhatta a közönség.

Több magyar produkcióban is szerepet vállalt: Koltay Gábor Julianus barát, Sacra Corona és Honfoglalás című filmjeiben, utóbbiban ő alakította Árpád vezért. 2007-ben a Márió és a varázsló című film főszerepét játszotta el.

2011.11.23 00:02:00

forrás: MTI


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések