Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Tudja, mitől fáj a feje?

kategória: Fájdalomcsillapítás

A háziorvoshoz fordulók egyik leggyakoribb panasza a fejfájás. A fejfájásra mindig ugyanaz a fiziológiai magyarázat, a migrént is beleértve: az agy hátsó részében egy elektromos áramkör rendellenes működése okozza a fájdalmat. Valahogy úgy, mintha egy tűzjelző téves riasztást adna. A jó hír az, hogy az általános tévhittel ellentétben a fejfájás ritkán jelez agydaganatot: az esetek alig egy százalékában derül ki valamilyen súlyos rendellenesség.

Az köztudomású, hogy a túl sok bor és a stressz fejfájást okozhat, de egyéb, meglepő okok is állhatnak a lüktető fejfájás hátterében:

Fodrász
Mivel a fejünket kényelmetlen tartásban kell tartanunk hajmosáskor, az egyik ideg stimulálhatja a fájdalomutat. A fájdalom akár egy-két nappal később is jelentkezhet, ezért nehéz kideríteni az okát.

Köhögés
Nemcsak, hogy súlyosbíthatja a meglévő fejfájást egy köhögési roham, létezik "köhögési fejfájás" is, amit a köhögés, tüsszögés, orrfújás vagy előrehajolás okozhat. A férfiaknál gyakrabban előforduló állapotot az agyban kialakuló nyomás váltja ki. Az ilyen fájdalom éles, néhány másodpercig vagy percig tarthat, és a fej hátsó részén a legkifejezettebb. Ezt a fejfájást más tünetek is kísérhetik, például nyakfájdalom, egyensúlyzavar, látászavar, hallásvesztés, álmatlanság vagy fülcsengés.

Futópad
Ha kell egy jó indok az edzőterem kerülésére, íme: a megerőltetés okozta fejfájás. Bármilyen testmozgás, például a futópadozás vagy a kocogás, a fejben, nyakban és koponyában lévő vérerek megduzzadását okozza, ez nyomást vált ki. Az erős fájdalom néhány másodperccel az edzés után jelentkezhet. Leggyakrabban a migrénre hajlamos emberekben alakul ki.

Szorongás
Az önbecsülésükben ingadozó, szorongásos emberek nagyobb valószínűséggel szenvedhetnek migrénszerű fejfájástól. A szorongás csökkenti a szerotonin szintjét, és ez aktiválja a fájdalomútvonalat.

Sonkás szendvics
Más élelmiszerek is kiválthatnak migrént, de a sonka a legvalószínűbb tettes. Tiramint és tartósítószereket is tartalmaz, ezek növelik az agyba irányuló véráramlást, ami pedig szintén aktiválja a fájdalomútvonalat. Az élelmiszer-adalékanyagok által kiváltott fejfájásokat érdekes módon a fej mindkét oldalán érezzük, a migréntől eltérően, amely egyszerre csak az egyik oldalt érinti.

Lófarok
A szoros lófarok is okozhat fejfájást: a szoros hajviselet a koponya kötőszöveteit feszíti. A copf és a szoros kalapok is hasonló fájdalmat válthatnak ki.

Szex
A fejfájás gyakori indok a szeretkezés elhalasztására, de maga az aktus csúcspontja is vezethet fejfájáshoz. Az úgynevezett koitális fejfájás az orgazmus előtt vagy alatt jelentkezhet, és az agyi vérnyomás megnövekedése okozhatja. Férfiaknál és magas vérnyomásban szenvedők esetében gyakrabban fordul elő.

Forró zuhany
A hőmérsékletváltozás következtében megváltozik a vérnyomás a fejben (is), ez pedig éles, szúró fejfájást okozhat homloktájon. A fájdalom általában legfeljebb öt percig tart. A szélsőséges hideg, például az uszodavíz is hasonló reakciót válthat ki.

Cigaretta
Lehet, hogy a dohányzás nyugtatja az idegeket, de fejfájást is okozhat. Egy kísérlet azt mutatta ki, hogy a résztvevők 59 százaléka úgy érezte, hogy a dohányzás váltja ki a migrént, 71 százalékuk pedig úgy vélte, hogy a dohányzás a roham alatt súlyosbítja. A nikotin hatására az agy vérerei összeszűkülnek, ez aktiválja a fájdalomútvonalat, és kiváltja a fejfájást.

Alváshiány
Az ingerlékenység, a megfelelő működésre való képtelenség és a rossz memória a legnyilvánvalóbban az alváshiánnyal hozható összefüggésbe. A londoni National Hospital for Nervous Diseases egyik kutatásából az is kiderült, hogy a különböző mértékű alváshiány (1-3 óra 1-3 éjszakán át) egyórástól egynaposig terjedő időtartamú fejfájást okozhat. A fájdalmat az alváshiány következtében kialakuló alacsony szerotoninszint okozza.

Időjárás
A bostoni Beth Israel Deaconess Egészségügyi Központ kutatói több mint hétezer, fejfájással diagnosztizált beteg vizsgálata alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a fejfájásos panaszok a hőmérséklet emelkedésével megszaporodnak, függetlenül attól, hogy tél van vagy nyár. A hatás arra vezethető vissza, hogy a hőmérséklet megemelkedése csökkenti a vérnyomást, így az agy rosszabbul tudja szabályozni a véráramlást.

2011.08.02 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Erzsike néni titka

Igen, a legendák köztünk élnek! Sőt, megszólaltathatók, kifaggathatók! Megtudhatjuk tőlük, mi az a plusz, mi az a hajtóerő, ami például háromszoros olimpikonná tehet egy tornászlányt, és mi a titka, hogy ma, 83 éves korában is energiát sugároz magából?

tovább

Tippek:

Bár még nem teljesen tisztázott a hatásmechanizmus, az azonban biztos, hogy a fokhagyma vérnyomáscsökkentő. A megfelelő hatáshoz azonban napi 2 nyers gerezdet kell elfogyasztani! Időnként megéri, de az orvosi kezelést nem helyettesíti!


Szponzorált hirdetések