Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Őssejttel próbálják gyógyítani a vakságot

kategória: Öregedés, Őssejt, Szemészet

Egy teljesen újszerű technika visszaadhatja a vak páciensek látását, az eljárást hamarosan már embereken is tesztelhetik a kutatók. Nagy-Britanniában két vak nő szemgolyójába hamarosan embrionális őssejtek millióit injektálják az orvosok, abban bízva, hogy meggyógyítják a súlyos szemkárosodást. Az egyik nő esetében örökletes vakságról van szó, a másik esetben viszont a korral járó makuláris degeneráció okozta a vakságot.

Az elsődleges vizsgálatokra az Egyesült Államokban fog sor kerülni, és remélhetőleg már idén ősszel elkezdődhetnek a tesztek. Amennyiben az állatokon végzett kísérletek az embereknél is hasonló eredménnyel zárulnak, milliók élete fog gyökeresen megváltozni a jövőben.

Robert Lanza őssejtkutató, a massachusettsi Advanced Cell Technology munkatársa egy olyan vegyületet fedezett fel, amely a sérült szemsejtek egészséges verziójává alakítja át az őssejteket. Valószínűleg hónapokat kell még várni, mire a páciensek látása javulni kezd, de ha az első próbálkozások jól sikerülnek, két éven belül széles körben elterjedhet az új technika - mondta dr. Lanza.

Animáció: HáziPatika.com

2011.07.01 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

A testedzés hatása az öregedésre

A mondás úgy tartja, hogy annyi évesek vagyunk, ahány évesnek érezzük magunkat. Mi is az a biológiai életkor? Kitolható-e az öregedés folyamata? Milyen hatással van testünkre a fizikai aktivitás?

tovább

Tippek:

Bár még nem teljesen tisztázott a hatásmechanizmus, az azonban biztos, hogy a fokhagyma vérnyomáscsökkentő. A megfelelő hatáshoz azonban napi 2 nyers gerezdet kell elfogyasztani! Időnként megéri, de az orvosi kezelést nem helyettesíti!


Szponzorált hirdetések