Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Őssejttel próbálják gyógyítani a vakságot

kategória: Öregedés, Őssejt, Szemészet

Egy teljesen újszerű technika visszaadhatja a vak páciensek látását, az eljárást hamarosan már embereken is tesztelhetik a kutatók. Nagy-Britanniában két vak nő szemgolyójába hamarosan embrionális őssejtek millióit injektálják az orvosok, abban bízva, hogy meggyógyítják a súlyos szemkárosodást. Az egyik nő esetében örökletes vakságról van szó, a másik esetben viszont a korral járó makuláris degeneráció okozta a vakságot.

Az elsődleges vizsgálatokra az Egyesült Államokban fog sor kerülni, és remélhetőleg már idén ősszel elkezdődhetnek a tesztek. Amennyiben az állatokon végzett kísérletek az embereknél is hasonló eredménnyel zárulnak, milliók élete fog gyökeresen megváltozni a jövőben.

Robert Lanza őssejtkutató, a massachusettsi Advanced Cell Technology munkatársa egy olyan vegyületet fedezett fel, amely a sérült szemsejtek egészséges verziójává alakítja át az őssejteket. Valószínűleg hónapokat kell még várni, mire a páciensek látása javulni kezd, de ha az első próbálkozások jól sikerülnek, két éven belül széles körben elterjedhet az új technika - mondta dr. Lanza.

Animáció: HáziPatika.com

2011.07.01 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Nincs rám szükség?!

A nyugdíjazás eseménye fordulópont jellegű változás, amely próbára tesz legtöbbünket. Teremtse meg a késői évek alapjait! Ne húzza le a rolót, használja kreatívan felszabaduló energiáit!

tovább

Tippek:

A kedvenc cipőt is érdemes csak másnaponként hordani, hogy ki tudjon szellőzni. Az alumínium-vegyületeket tartalmazó lábdezodorok hatását fokozza, ha éjszakára fújjuk be vele a bőrt.


Szponzorált hirdetések