Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Forradalmasíthatja a cukorbetegség kezelését egy új chip

kategória: Diabétesz, Gondolta volna?, Gyógyszerészet

A bőr alá ültethető vércukormérő forradalmasítja az I-es típusú cukorbetegségben szenvedők életét. A "folyamatos vércukor-ellenőrző" egy eldobható, bőr alá helyezhető érzékelőből áll, melyet néhány naponta kell cserélni, és amely egy vevőegységnek küldi az adatokat körülbelül öt percenként.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, ezt a módszert már más kutatók is próbálgatják.

Dr. Roy W. Beck, a floridai Tampában található Jaeb Egészségügyi Kutatóközpont vezető kutatója munkatársaival együtt vizsgálta a készülék jótékony hatásait I-es típusú cukorbetegség esetében. Dr. Becknek személyes érdeklődése is van a témában, hiszen kisfia cukorbeteg és két éve minden nap méri a vércukorszintjét, a mindennapos mérés biztonságot ad neki, mint sok más társának is.  

Az I-es típusú cukorbetegség, amelyet fiatalkori cukorbetegségnek is neveznek, akkor alakul ki, amikor a test nem termel elegendő inzulint. Ez a csoport a cukorbetegek között mindössze 5 százalékot képvisel, a II-es típus sokkal gyakoribb és ez gyakran társul más anyagcserezavarokkal és túlsúllyal.

A Fiatalkori Diabétesz Kutatási Alapítvány által finanszírozott tanulmány a New England Journal of Medicine szeptember 8-i online számában jelent meg, a szerzők az Európai Diabéteszkutató Szövetség Rómában rendezendő kongresszusán is előadják majd eredményeiket. Beck és munkatársai 322, I-es típusú cukorbetegségben szenvedő gyermeket és felnőttet vontak be a tanulmányba, egy részüket a folyamatos vércukormérővel követték nyomon, más részük a hagyományos otthoni vércukormérőt használta. A vércukorszintet utólag a hemoglobin A1c vizsgálatával ellenőrizték, mely az elmúlt 3 hónap vércukorszintjéről nyújt felvilágosítást.

26 hét elteltével kiderült, hogy a 25 évnél idősebbeknél a folyamatos monitorozással lényegesen egyenletesebb vércukorszintet lehetett elérni, míg a fiatalabb korosztálynál nem tapasztaltak számottevő különbséget, valószínűleg amiatt, hogy nem használják rendszeresen a vércukormérőt. Beck szerint a gyerekeknél a szülők bevonásával érhető el jobb eredmény. "A cukorbetegség szorosabb kontrollja folyamatos vércukor-ellenőrzéssel egyenlő a kevesebb hosszútávú szövődménnyel. Ez hosszútávon hatással van az életminőségre is és csökkenti az egészségügyi kiadásokat" - nyilatkozta Beck. Ezek alapján javasolja, hogy ez a módszer legyen az I-es típusú cukorbetegség kezelésének része és a biztosítók támogassák a készüléket.

Dr. Stuart Weiss, a New York Egyetem Egészségügyi Központjának endokrinológusa, az orvosi kar docense úgy véli, ezt az új eszközt minden cukorbeteg használni fogja egyszer, mivel nagyszerű találmány. A II-es típusú cukorbetegek számára is hasznos lehet a folyamatos ellenőrzés, mert látják, mely ételek változtatják meg jelentősen a vércukorszintet. "Ha nem mérünk, nem tudunk, és minél többet mérünk, annál többet tudunk" - tette hozzá Weiss.

Animáció: HáziPatika.com

2008.09.10 11:10:01

forrás: Medipress


Tippek:

Ha nehéz tárgyat kell felemelni, guggolásból, egyenes háttal tegye. Testéhez közel tartsa, és emeléskor lélegezzen ki!

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések