Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Fordulópont a prosztatarák kezelésében

kategória: Daganatos betegségek, Férfi problémák, Gyógyszerészet

A bostoni Dana-Farber Rákkutató Központ új kutatási eredményekről számolt be, melyek a prosztatarák új terápiás lehetőségét vetették fel. Kísérleti körülmények közt prosztatarákossá tett egerekben sikerült azonosítani azt a molekulát, mely úgy működik, mint egy irányító központ, hiányában a daganat növekedése megáll.


A bostoni kutatócsoport a Nature-ben közölt tanulmányban arról számol be, hogy a növekedést stimuláló p110béta nevű molekula felelős nemcsak a prosztatarák, hanem számos egyéb daganattípusban is a kóros sejteken belüli információtovábbításért. A molekula ígéretes célpontnak kínálkozik a rák terápiájában. A p110béta molekula a PI-3-K nevű enzimek családjába tartozik, mely enzimek a sejtek növekedésében fontos szerepet játszanak, ezért ideális célpontok a daganatok gyógyszeres kezelésében.


A normálisan működő sejtben a PI-3-K számos fehérje közvetítésével a sejt növekedésére hat. A növekedést azonban egy gátló fehérje limitálja, az úgynevezett PTEN, mely megfékezi a kóros mértékű növekedést. A daganat kialakulásához a PTEN mutációi (genetikai károsodásai) vezetnek, így a PI-3-K felszabadul a gátlás alól és túlműködik.

A p110béta szerepére ezidáig nem gondoltak a kutatások során. A bostoni kutatás egyértelművé tette, hogy a korábbi vélekedéssel ellentétben a p110béta túlzott aktivitása nagyobb szerepet játszik a daganatsejtek növekedésében, mint a PTEN csökkent működése. "Idáig alulbecsültük a p110béta szerepét" - jelentette ki Jean Zhao, a kutatás vezetője.

Ennek az eredménynek tükrében a p110béta szerepe óriási lehet a prosztatarák kezelésében. A p110béta gátlásával megállítható a daganatos sejtekben a növekedési jel továbbadása, és ezzel a daganat nem nő tovább. A felfedezéssel a gyógyszerfejlesztések számára új lehetőségek nyíltak, idő és pénz kérdése, hogy élnek-e vele a gyártók.

2008.06.30 09:10:02

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Talpra álltak a súlyos csontritkulás után

Újra minőségi életet élhet és képes magát ellátni súlyos csonttörés után is az az idős ember, aki megkapja a megfelelő kezelést. Erre példa az a két asszony, aki videónkban a csontritkulás okozta problémáiról és a kezelésekről beszél.

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tippek:

A kedvenc cipőt is érdemes csak másnaponként hordani, hogy ki tudjon szellőzni. Az alumínium-vegyületeket tartalmazó lábdezodorok hatását fokozza, ha éjszakára fújjuk be vele a bőrt.


Szponzorált hirdetések