Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Fontosabb a fizikai teljesítmény, mint a testsúly

kategória: Öregedés

Egy sok ezer amerikaira kiterjedő, évtizednél hosszabb vizsgálat azt bizonyította, hogy az életkilátások szempontjából a fizikai teljesítőképesség fontosabb, mint a testsúlyváltozás. Az öregedés során felszedett kilók azonban csak megfelelő határokon belül veszélytelenek.

Ma már a világ minden táján a szív- és érbetegségek csoportja a halál leggyakoribb oka. Az Egyesült Államokban ennek okait hatalmas vizsgálatokkal kutatják. Az Aerobic Center Longitudinal Study 14 346 résztvevője tizenegy esztendeje rendszeresen jár ellenőrző vizsgálatra. A vizsgálat kezdetekor átlagosan 44 éves, egészséges férfiak adatait olyan szempontból dolgozták fel, hogy egészségi állapotuk hogyan alakult, és ha valaki meghalt, annak mi volt az oka. Duck-chul Lee, a kutatás vezetője és munkatársai jól tudták, hogy ebben a munkában megbízható adatokat csak akkor kaphatnak, ha a résztvevők lényeges körülményeiket illetően hasonlóak, a vizsgálati alanyok ezért fehérbőrű, középosztálybeli, magasan iskolázott férfiak voltak.

Induláskor futószalagon végzett terheléses vizsgálat útján meghatározták a vizsgált személyek maximális fizikai teherbíró képességét. A testmagasság és a testsúly mérésével kiszámolták testtömeg-indexüket. Az utolsó hat évben ezek alakulását ismételten ellenőrizték. Az adatok értékelésekor figyelembe vettek minden szív- és érbetegség szempontjából fontos kockázati tényezőt: a dohányzást, a családi előzményekben esetleg előforduló szívbetegségeket, a cukorbetegséget, a vérnyomást.

A halálozás esélye abban a csoportban volt a legkisebb, amelyiknek tagjai a legjobban megtartották, sőt növelték fizikai terhelhetőségüket, függetlenül testsúlyuk esetleges változásától. A mért terhelhetőség egységnyi növekedése a szív- és érrendszeri halálozás kockázatát 19 százalékkal csökkentette, a bármilyen okból bekövetkező halál esélyét 15 százalékkal vitte lejjebb. Az összefüggés ellenkező irányban is igaznak bizonyult: a fittség megtartása megnyújtja az életesélyt, bármilyen módon változik a testsúly. A kutatók azonban megjegyezték, hogy kifejezetten kövér résztvevői nem voltak a vizsgálatnak.

2011.12.22 00:02:00

forrás: MTI


Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések