Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Fontos információk a várható influenzáról, oltásokról

kategória: babaszoba.hu, Egészségügyi tájékoztatás, Fertőző betegségek, Gyermek-egészségügy, Gyógyszerészet, Nátha-influenza

Nem igazolódott be, hogy a H1N1-es oltásoknak súlyos mellékhatásai, szövődményei lennének - mondta el Paller Judit országos tiszti főorvos az influenzaszezonra való felkészülés kapcsán a HáziPatika.com-nak.
Minden esetet részletesen kivizsgáltak - tette hozzá.

Médiatár főoldal
videó

Így halt meg H1N1-ben a 21 éves kismama

Így halt meg H1N1-ben a 21 éves kismama
Idén egyébként a tavalyinál kisebb H1N1-es járványra számítanak a szakértők, ám továbbra sem győzik eléggé hangsúlyozni, hogy a gyermeket tervezők, illetve várandósok oltassák be magukat, mivel az új influenzatörzs a szokottnál jóval gyakrabban fertőzött és betegített meg állapotosokat. A fertőzések egy része sajnos az anyára és a magzatra nézve is halálos volt az előző szezonban.
A csak H1N1-es vírus elleni oltóanyag jelenleg is kapható, a szezonális influenza elleni vakcina pedig novembertől kerül a patikákba, illetve a háziorvosokhoz. Várandósok bármelyiket megkaphatják térítésmentesen a háziorvosuktól.

A szezonális vakcinában egyébként benne van a H1N1-es törzs is, így azzal is lehet védekezni a pandémiás influenza ellen. Ezt az oltást leginkább azoknak ajánlják, akik egyébként a hagyományos influenza szempontjából nem tartoznak a veszélyeztetettek közé, ám 24 évnél fiatalabbak (mivel a tapasztalat szerint őket gyakrabban fertőzte meg ez a vírus), illetve azoknak, akik sok emberrel érintkező munkájuk miatt ki vannak téve a fertőzésnek - ilyenek a tanárok, pedagógusok, oktatók, közigazgatásban dolgozók. Ajánlatos felvenniük az oltást a 12 hónaposnál fiatalabb gyermekek szüleinek, hozzátartozóinak, illetve a sertéssel, baromfival, lóval foglalkozóknak.

A szezonális oltást (amely tehát a H1N1 ellen is véd) térítésmentesen felvehető a krónikus betegeknek, 65 év felettieknek, várandósoknak, a következő fél évben gyermekvállalást tervezőknek, otthonokban élőknek, tartós szalicilát-kezelésben részesülő gyermekeknek és serdülőknek, egészségügyi dolgozóknak, szociális intézmények dolgozóinak.

A rizikócsoportban tartozó 6 hónapnál idősebb, de 3 évesnél fiatalabbak oltására másik vakcina áll rendelkezésre.
Jó tudni

Az előző évekhez hasonlóan 2010-ben is kereskedelmi forgalomba kerülnek majd a különböző - influenza elleni háromkomponensű - hazai és külföldi oltóanyagok, amelyek tartalmazzák a 2009-es pandémiás vírustörzset is. Ezek az oltóanyagok vényre kaphatók a gyógyszertárakban 1000-2000 Ft közötti ajánlott fogyasztói áron.


A védettség kialakulásához 10-14 napra van szükség.

Az oltás azoknak is ajánlott, akik tavaly vagy idén tavasszal megkapták a vakcinát, mivel a szervezetben kialakult védelem fokozatosan csökken. A ráoltás (második oltás, emlékeztető oltás) nem jár veszéllyel, viszont a védettséget ismét magas szintre növeli.

Kéky Kira

2010.09.24 00:02:00

forrás: HáziPatika.comSzponzorált hirdetések