Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Prosztatarák hormonkezelése: rövidebb élet vagy több mellékhatás?

kategória: Daganatos betegségek

Az áttétes prosztatarák hormonális kezelése során alkalmazott szakaszos adagolás segítségével elkerülhetők a mellékhatások, csakhogy a túlélési idő is rövidül - hangzott el az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság (ASCO) tudományos ülésén Chicagóban.

Az Amerikai Ráktársaság statisztikája szerint a bőrrákot követően a prosztatarák a második leggyakoribb férfiakat érintő rosszindulatú daganat, csak az Egyesült Államokban évente mintegy 242 ezer új esetet diagnosztizálnak. Mivel a férfi nemi hormonok serkentik a daganat növekedését, az áttétes prosztatarák kezelése gyakorlatilag e hormonok szintjének csökkentésére irányul. A fizikai kasztrálás mellett a hormongátló kezelésre gyógyszeres úton is sor kerülhet. Mindazonáltal a beavatkozásnak számos mellékhatása van: csökkent szexuális vágy, csökkent erekciós készség, csontritkulás, izomtömegvesztés, hőhullámok, depresszió, szív- és érrendszeri megbetegedések.


Az amerikai Nemzetközi Rákintézet támogatta vizsgálat mintegy 1500, más szervekre is átterjedő prosztatarákban szenvedő férfi esetén tanulmányozta a hormongátló gyógyszer adagolásának hatásfokát. A betegek hét hónapig folyamatos kezelésben részesültek, majd ezt követően véletlenszerűen választották ki azokat az egyéneket, akiknél szakaszos kezelésre tértek át. Dr. Maha Hussain professzor és a Michigani Egyetem munkatársai megállapították, hogy ugyan a szüneteket tartó csoportban kevesebb mellékhatás jelentkezett, esetükben azonban a túlélési idő is megrövidült, átlagosan két évvel. A különbségek nem lehetett a daganatos érintettség fokának számlájára írni.

A kilencéves utánkövetési időszakkal készült tanulmány végkövetkeztetése az lett, hogy a standard terápia során továbbra is a folyamatos kezelést kell előnyben részesíteni.

Animáció: HáziPatika.com

2012.06.08 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések