Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Folytatódik az átfogó szűrőprogram

kategória: Egészségügyi tájékoztatás

Magyarország átfogó egészségvédelmi programja keretében idén is folytatódik az országjárás; egy szűrőkamion segítségével kétszáz helyszínen lehet majd részt venni a szűrővizsgálatokon. Az elmúlt három évben több mint ötszáz helyszínen másfél milliónál is több vizsgálatot végeztek a szűrőállomáson megjelent 65 ezer embernél. Az eddigi vizsgálatok a résztvevők 9 százalékánál találtak eltérést a szív- és érrendszeri paramétereknél, 22 százaléknál mértek a normálisnál magasabb vérnyomást. A bővített vizsgálatokon átesett emberek csaknem 7 százalékának volt magasabb a vércukorszintje az elfogadhatónál, a koleszterinszint tekintetében a résztvevők 30 százalékánál mutatott a megfelelő értéktől eltérőt a mérés.

A kérdőíves felmérésnek köszönhetően kiderült az is, hogy a résztvevők 97 százaléka fogyaszt rendszeresen zöldséget és gyümölcsöt, a válaszadók 90 százaléka pedig úgy gondolja, hogy a túlzott sófogyasztás betegséget okoz. Ismertté vált az is, hogy a résztvevők 56 százaléka nem sportol napi szinten. Az általánosan jellemző mozgáshiány, valamint a nem megfelelő táplálkozás a testtömegindex értékekben is megmutatkozott, a vizsgálatokon résztvevők 45 százalékánál mértek eltérést az ideális értékhez képest. A testzsírtömegre és a hasi zsírterületre vonatkozó adatok is aggasztóak: előbbi az érdeklődők 62 százalékánál, utóbbi 45 százalékuknál volt nagyobb a megengedettnél.

A szűrőprogram elmúlt három évében megkérdezettek 22 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a családban volt már szívinfarktus, a stroke előfordulására 13 százalékuk válaszolt igennel, a daganatos megbetegedésre pedig 37 százalékuknál volt példa.

2013.03.23 00:02:00

forrás: MTI


50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések