Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A multivitaminok jót tesznek az emlékezetnek

kategória: Öregedés, Táplálkozás

A multivitaminok mindennapos szedésével javulhat az idősebb nők agyi teljesítménye, derítette ki a Swinburne Műszaki Egyetem új kutatása. Dr. Helen Macpherson, az egyetem Humán Pszichofarmakológiai Központjának kutatója négy hónapon át vizsgálta az ötven év felettieknek szánt svájci készítményt, és bizonyítékot talált arra, hogy a multivitaminok megváltoztathatják az agy elektromos aktivitását, és ezáltal befolyásolhatják a kognitív funkciókat.

"A legfőbb felfedezés az, hogy a multivitamin 16 hét alatt változást idézett elő az agyi aktivitásban - mondta el a kutató. - Az eredmény fontos, mert megmutatta, hogy a vitaminok közvetlenül hatnak az agyműködésre. Korábban a viselkedés megfigyelésével igyekeztek fényt deríteni az agyban zajló folyamatokra, mi első ízben alkalmaztunk közvetlen méréseket."

Eredményeiket a Physiology and Behaviour tette közzé. A kutatás 16 héten keresztül zajlott, 56 nő bevonásával, a 64-79 éves korosztály tagjai közül. Mindegyiküknek problémája támadt a memóriájával: vagy hanyatlását figyelték meg magukon, vagy aggódtak annak esetleges jelentkezése miatt. Véletlenszerűen két csoportra osztották őket, egyik részük multivitamint szedett naponta, a többiek placebot. A munkamemória tesztelésére szolgáló feladat végzése közben pedig rögzítették az agyuk elektromos aktivitását.

A Psychopharmacology egy korábbi számában jelent meg egy cikk, amely szerint a multivitaminos kiegészítők javítottak ugyanezen csoport tagjainak a teljesítményén. A kutatók szerint a vitaminok, ásványi anyagok és gyógynövények kombinációjából álló kiegészítő az agy teljesítményének fokozása által javíthatja az emlékezőképességet.

2012.11.12 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések