Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A dízelfüst komolyan tüdőrákkal fenyeget

kategória: Daganatos betegségek

A dízelmotorok kipufogógázát már régebben lehetséges rákkeltő anyagnak nyilvánították. Egy új kutatás bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy hosszabb távon már egész kevés is növeli a tüdőrák miatti halálozás kockázatát. A kutatás során 12 315 bányász sorsát követték nyomon nyolc földalatti, nem fémércet kitermelő bányából. Adatokat gyűjtöttek az egészségi állapotukról attól fogva, hogy a termelés helyszínén bevezették a dízelmeghajtású gépeket (1947-67) egészen 1997-ig.

A dízel kipufogógáz markereként a levegőben levő szenet használták. A szénnel leginkább szennyezett levegőt szívó bányászok közt háromszorosra nőtt a betegség gyakorisága. A szilikon, azbeszt, por és radon nem befolyásolta ilyen mértékben a tüdőrák kialakulását. A megbetegedettek közül azok haltak meg a legtöbben, akik a legtöbb dízel-kipufogógázt szívták be. A kutatók rögzítették a betegség egyéb rizikófaktorait, mint például a dohányzást. Még azoknál is 50 százalékkal nőtt a tüdőrák kockázata, akiket a legkisebb mértékben ért a szennyező anyag. (Ez a szint nagyjából megfelel annak, amint világszerte néhány nagyváros központjában lehet tapasztalni.)


A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség idén össze fog ülni annak megtárgyalása céljából, hogy szigorítsanak-e a dízel égéstermék besorolásán. Ennek értelmében a lehetséges rákkeltők közül átkerülne az ismert rákkeltők csoportjába. Azokban az amerikai államokban, ahol szigorú a levegőminőség szabályozása, sikerült csökkenteni a dízel kipufogógáz mennyiségét. Nemrég Sacramentoban rendezett kiállítást a Kaliforniai Levegő Tanács. Egy új technológiát mutattak be, amely 90 százalékkal csökkenti a károsanyag-kibocsátást. A tiszta dízel módszer célja, hogy 2020-ra 85 százalékkal csökkentsék az egészségkárosodás mértékét.

Animáció: HáziPatika.com

2012.03.16 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések