Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az elhízás gyorsítja az elbutulást

kategória: Elhízás, Öregedés

Az elhízás szoros összefüggésben van a 60 és 70 év közötti idősek memóriagondjaival - a legújabb kutatások szerint. A szakértők elsősorban a hastáji zsírréteget okolják az elbutulásért és memóriazavarokért.

Kétszázötven, 60 évnél idősebb önkéntes testzsír-összetételét és mentális képességeit vizsgálták meg. Az eredmények szerint a magasabb testtömegindex (ez több testzsírt is jelent) minden esetben szegényes kognitív képességekkel jár együtt a 60-as 70-es korosztályban, különösen azok esetében, akiknél magas a hastáji zsír aránya. 70 éves kor után már nem kimutatható a mentális képességek romlása és az elhízás közötti kapcsolat.

"Kutatási eredményeinknek fontos közegészségügyi vonatkozásai vannak - jelentette ki Dae Hyun Yoon, a Szöuli Országos Egyetemi Kórház munkatársa, a kutatás vezetője. - Az elhízás megelőzése, mint láthatjuk, rendkívül fontos a demencia és a mentális képességek hanyatlásának elkerülése szempontjából."

Habár a vizsgálatok megmutatták, hogy a túlsúlyos 60 és 70 év közöttiek mentális képességei rosszabbak, mint a normál súlyúaké, az ok-okozati összefüggést nem sikerült megállapítani.

2012.03.27 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Hogyan lehetünk Matuzsálemek?

A ma harminc évesek akár húsz évvel hosszabb ideig élhetnek, mint szüleik, vagyis a 21. századot kis túlzással valóban hívhatjuk a százévesek korszakának.

tovább

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések