Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Pszichózis elől infarktusba

kategória: Pszichiátriai betegségek, Szív- és érrendszeri betegségek

A demenciában szenvedő idős betegeknek gyakran írnak fel antipszichotikumokat az izgatottság, a hallucinációk és az agresszió kezelésére. Korábbi kutatások már kimutatták, hogy e szerek használata összefügghet az agyvérzésből és más okból adódó halálozásokkal. Eddig azonban nemigen vizsgálták az időseknél alkalmazott antipszichotikumok és a szívinfarktus összefüggését.

Közel 11 ezer beteget vizsgáltak a 65 év feletti korosztályból Quebecben, akiket kolineszteráz-gátlókkal kezeltek, és antipszichotikumokat is szedtek - számolt be a kutatás vezetője, dr. Antoine Pariente, a francia Bordeaux Segalen Egyetemről. A kezelés megkezdésétől számított egy éven belül a betegek 1,3 százaléka infarktust kapott. Az első 30 napra vetítve 2,19 százalékkal magasabb lett az arány azokhoz képest, akik nem kaptak pszichózis elleni szereket.

"Eredményeink azt mutatják, hogy ezeknek a gyógyszereknek a használata összefügg a szívinfarktus kockázatának enyhe emelkedésével - foglalták össze a szerzők. - A kockázat a kezelés elején tűnik a legnagyobbnak, az első egy hónapban tetőzik." A kutatás anyaga az Archives of Internal Medicine című folyóirat online kiadásában jelent meg.

"Mivel ezeket a gyógyszereket gyakran alkalmazzák a demens betegeknél, az infarktus esélyének növekedése komoly közegészségügyi gondot okozhat. Fontos közzétenni a kockázattal kapcsolatos információkat, továbbá szoros megfigyelés alá vonni a betegeket a kezelés első heteiben" - javasolják a szerzők. További kutatások szükségesek annak felderítésére, hogy az antipszichotikumok miért emelik a szívinfarktus esélyét a demens betegeknél. Bár a kutatás összefüggést talált az antipszichotikumok és a szívinfarktus kockázata között, az ok-okozati viszonyt nem igazolta.

2012.04.04 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Ha álmos, és csak álmodik az álomról

A gyógyszer az utolsó, amit bevethetünk, előtte számos apró ötlet, egyéni trükk, bölcs jótanács segítheti az időseket az elalvásban. Az el- és visszaalvásra tett sok görcsös próbálkozás helyett inkább tanuljunk meg helyesen elszenderedni. Lehetséges!

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések