Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A csípőműtét növelheti az agyvérzés esélyét

kategória: Öregedés, Reumatológiai problémák, Szív- és érrendszeri betegségek

A teljes csípőprotézis-beültetésen átesett idősebb betegek gyakrabban kapnak agyvérzést a műtétet követő első pár héten - derült ki egy új kutatásból. Az eredmények azt sugallják, hogy a korosabb betegeknek mérlegelniük kell a beavatkozásból származó előnyöket a veszélyek figyelembe vételével.


A kutatók több mint 66 ezer, műtéten átesett dán ember adatait vetették össze 200 ezer egészségesével. Átlagéletkoruk 72 év volt, legtöbbjük az europid nők köréből került ki. A megoperált betegeknél 4,4-szeresére nőtt az agyállományi vérzés kockázata a beavatkozást követő két hétben. 4,7-szeres mértékben fokozódott az iszkémiás stroke veszélye, amely az erek elzáródása miatt következik be. Az elzáródásos fajta kockázata 6 hétig fennmaradt, míg a vérzéses változaté 12 hétig. Az eredmények online jelentek meg a Stroke című folyóiratban. 

A kockázat csökkent a jelzett idő után, egy év elteltével pedig visszaállt a normális értékre, állapította meg a kutatás vezetője, Frank de Vries, az Utrechti Egyetem adjunktusa. A kutatók azt is felfedezték, hogy az acetilszalicilsav hatóanyagú gyógyszerek mintegy 70 százalékkal csökkentik az agyvérzésre való fokozottabb hajlamot. Más gyógyszerek nem bizonyultak hatásosnak.

Animáció: HáziPatika.com

2012.11.18 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Nem mindegy, hogy milyen gyümölcsöt vásárol! A sokáig szállított vagy tárolt, de látszólag friss, egzotikus gyümölcsök vitamintartalma sokszor kisebb, mint a mélyhűtött hazainak.


Szponzorált hirdetések