Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Fokozhatja a szívroham súlyosságát a nitroglicerin

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

Az erek tágítására rutinszerűen alkalmazott nitroglicerin túladagolása a szív károsodásához vezethet - idézte amerikai kutatók megállapítását a The Daily Telegraph brit napilap internetes portálja.

A Stanford Egyetem kutatói állatkísérleteikben arra kerestek választ, hogy az angina kezelésére használt nitroglicerin miként befolyásolja egy esetlegesen bekövetkező szívroham kimenetelét. A gyógyszert az angina kezelésén túl ugyanis közvetlenül a szívrohamot követően is szokták alkalmazni a klinikai gyakorlatban.

A mostani tanulmányhoz elvégzett kísérletekben azok a patkányok, amelyeknek 16 órán át adagolták a szert, amikor szívrohamot váltottak ki náluk, kétszer nagyobb mértékű izomkárosodást szenvedtek el, mint azok a rágcsálók, amelyeknél spray formájában alkalmazták a nitroglicerint.

Daria Mochly-Rosen kutatásvezető és csoportja azt is megállapította, hogy egy enzimet egyidejűleg adagolva a nitroglicerinnel megelőzhető a szívizmok károsodása.

2011.11.08 00:02:00

forrás: MTI


Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések