Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Közösen könnyebb lefogyni

kategória: Elhízás, Pszichológia, Táplálkozás

A felkúszott kilóktól sosem könnyű megszabadulni. Egy új kutatás eredményei szerint azok, akik csoportosan próbálkoznak a fogyással, könnyebben fogyhatnak, és több kilót is adhatnak le, mint azok, akik egyedül vágnak bele a diétába. "Amikor az emberek egy csoportban vannak olyanokkal, akiknek ugyanaz a céljuk, akkor úgy érzik, hogy részei egy egésznek. Úgy gondolják, ha másnak sikerülhet, akkor nekik is menni fog" - mondta erről a Baruch College Pszichológus professzora, Angela Marinilli Pinto.

A kutatók véletlenszerűen kiválasztottak 141 elhízott nőt és férfit, és három csoportra osztották őket. Az első csoport 48 hetes súlycsökkentő-viselkedésterápiás programban szerepelt. A második a Weight Watchers nevű foglalkozásokon vett részt, szintén 48 hétig, ahol olyan emberek tartottak előadásokat, akik már sikeresen lefogytak, és meg is tartották az egészséges súlyukat. A harmadik csoport tagjain pedig az első kettő módszer kombinációját alkalmazták. (Pinto professzor hozzátette, hogy azért döntött a Weight Watchers mellett, mert ez a legnagyobb súlycsökkentő kereskedelmi program Amerikában.)

A kutatók úgy vélték, a leghatásosabb a kombinált program lesz, ahol szakértői tanácsok mellett a társas támogatás is segíthet. Az eredmények azonban nem igazolták ezt: a Weight Watchers bizonyult ugyanis a legsikeresebbnek. A csoport átlagosan közel hétkilós fogyást könyvelhetett el, míg a kombinált csapat tagjai alig 4 kilót vesztettek. Náluk még a terápiás csoport is jobban teljesített, tagjai átlagosan közel 6 kilótól szabadultak meg.

A tanulmány az Obesity októberi számában jelent meg.

2012.10.18 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések