Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Fogyókúrázik? Ne fogyasszon tejet!

kategória: Elhízás, Táplálkozás

Nem igaz az a nemrégiben közzétett állítás, hogy az alacsony zsírtartalmú tejtermékek vagy a kalcium segíthet a súlycsökkenésben. Dr. Amy Joy Lanou arra figyelmeztet, ne higgyünk a reklámoknak, félrevezető az állításuk, mi szerint a tejfogyasztás segít a kívánatos testsúly elérésében.

Az Asheville-i Észak-Karolina Egyetem munkatársa, és Neal Barnard 49 klinikai vizsgálatot végzett, hogy a tejtermékek és a kalcium segítenek-e a fogyásban.
41 kísérlet semmilyen összefüggést nem mutatott ki a tejtermékek vagy a kalcium és a súlycsökkenés között. Ugyanakkor az elképzelhető, hogy létezik valamilyen összefüggés, de az más faktoroknak (is) köszönhető, mint például a több testedzés, a magas kalóriatartalmú ételek megvonása, életmódváltás, vagy a megnövekedett rost-, gyümölcs- és zöldségfogyasztás - állítják a kutatók.

"Az eredményeink azt mutatják, hogy a tejtermék-fogyasztás növelésével nem jár együtt feltétlenül a fogyás, sőt, akár az ellenkezője is előfordulhat" - vonta le a következtetést Lanou és Barnard a Nutrition Reviews legutóbbi számában.
Lanou állítása szerint egyáltalán nem lepődött meg az eredményeken, mivel a tej az a táplálék, amely a növekedéshez kell. "Balgaság azt gondolni, hogy egy magas kalória-, zsír- és fehérjetartalmú táplálék segít a fogyásban."

Lanou azt javasolja, hogy a folyadékigényt fedezzük vízzel. "A napi kalóriamennyiséget sokan nagy részben tejjel, tejturmixokkal, édesített üdítőkkel viszik be. A víz sokkal egészségesebb és kalóriamentes. Ha tej helyett vizet iszunk, akkor több tápláló élelmet vehetünk magunkhoz, mint például gyümölcsöket, zöldségeket, magvakat, hüvelyeseket. Mindezt anélkül, hogy túllépnénk a napi energiaigényünket."

2008.05.16 16:06:13

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Ügyintéző

6 kérdés - lakásbiztosítás: nyugodt nyaralás?

Vagyonának mekkora része fekszik a lakásában? Akár magában az ingatlanban, akár ingóságokban? Ha végig gondolja, mekkora kár érheti, és némi nyugtalanságot érez az eredmény láttán, akkor érdemes elolvasnia, ami következik.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések