Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Fogyóeszköz: a fog. Biztos így kell lennie?

kategória: Fog- és szájbetegségek, Gyermek-egészségügy

Az ünnepi időszakban, mikor a legtöbb ember a szokásosnál jóval többet eszik és fogyaszt cukortartalmú italokat, a Lancet című brit orvosi folyóirat vezércikkét a szájhigiénének szentelték.

Médiatár főoldal
videó

Az ötperces fogmosás titka

Az ötperces fogmosás titka

Mivel a szájüreg egészségi állapota a legritkább esetben veszélyezteti életünket, a kormányzatok munkája során általában nem élveznek prioritást, a fogak pedig fogyóeszközként szerepelnek.

A fogorvosoknak sem kifejezetten érdeke, hogy a megelőzésre helyezzék a hangsúlyt, mivel inkább a kezelésekből származik a bevételük.
Mégis a fogszuvasodás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, az emberek nagyjából 90 százaléka szenved fogproblémáktól, és az általa okozott fájdalmaktól. Az alacsony-és közepes bevételű országokban sok lyukas fog marad kezeletlenül. A súlyos ínygyulladás a lakosság 5-15 százalékát érinti.

A szájüregi rák a nyolcadik leggyakoribb daganatfajta, különösen a délkelet-ázsiai férfiak esetében.
A fogorvosi ellátás nagyon egyenlőtlenül oszlik el világszerte. Míg Nagy-Britanniában és Németországban 1000 lakosra jut egy fogorvos, a szegényebb országokban ez akár a szám akár ötvenezer is lehet.
Afrika szub-szaharai részén még siralmasabb a helyzet, az egy fogorvosra eső betegek száma az egymilliót is megközelítheti. Általában a vidéki területeken rosszabb az arány. Habár ezeknek a szegény országoknak lenne nagyobb szükségük a szakemberekre, ez nem a legésszerűbb azokon a területeken. A megelőzés lenne a kulcsstratégia.

A fluorid napi használata az egyik legköltséghatékonyabb, bizonyítékokon alapuló megközelítés a fogszuvasodás visszaszorítására. Az ivóvíz fluoridozása lehetne a megoldás, de a bevezetése függ az adott ország infrastruktúrájától és politikai beállítottságától. A fluoridos fogkrém használata is hatékony, de a költségek miatt nem minden esetben megvalósítható. Néhány országban az adó mértéke akár a fogkrém árának 50 százalékát is kiteheti.

A kormányok csökkenthetnék az adóterheket, esetleg együttműködhetnének a fogkrémeket gyártó cégekkel, hogy csökkentsék a termékek árát. A cikk szerint: "A Fülöp-szigeteken például, ahol a hatéves gyerekek 97 százalékának van lyukas foga, az a program, mely kombinálja a napi kézmosást, fluoridos fogkrémmel történő fogmosást és az évi kétszeri féregtelenítés hatékonynak bizonyult, és mindössze évi 0,56 dollárba kerül gyermekenként."
Médiatár főoldal

A helyes fogmosás - képekben

A helyes fogmosás - képekben

A megfelelő szájhigiéné reklámozása segíthet az országoknak gyermekközpontú állami célokat kitűzni. A fogszuvasodás hátrányosan befolyásolhatja a gyermek táplálkozását, alvását, iskolai teljesítményét.

Korábbi tanulmányok arra utaltak, hogy a fogszuvasodás és a hozzá kapcsolódó fájdalom illetve gyulladás alultápláltsághoz, alacsony testsúlyhoz és fejlődésbeli visszamaradáshoz vezethet a fejlődő országokban. A fejlett országokban végzett felmérések azt mutatták, hogy a megfelelően kezelt fogbetegségek esetén a gyerekek rendesen fejlődnek. A szájüregi fájdalom az egyik leggyakoribb oka az iskolai hiányzásoknak.

A cikk a következőket vonta le: "Az egészségügyi dolgozók: orvosok, nővérek, gyermekorvosok, gyógyszerészek mind tehetnek szakmai lépéseket a megelőzés érdekében, felvilágosítást adva a fluorid használatáról és a kockázati faktorokról. Politikai szempontból fontos az elhivatottság, hogy a szájüregi betegségeket és bevonják a krónikus betegségeket megelőző programokba. A megfelelő szájhigiéné mindenkinek a felelőssége."

Animáció: HáziPatika.com

2009.01.07 09:38:22

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Étrendi tanácsok időseknek

Bár "az öregség nem betegség" mondás igaz, de azért nem árt figyelembe venni az időskorban bekövetkező élettani változásokat, amikor egészséges és tápláló étrendet szeretnénk kialakítani idős családtagjainknak vagy magunknak.

tovább

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések