Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Fogyóeszköz: a fog. Biztos így kell lennie?

kategória: Fog- és szájbetegségek, Gyermek-egészségügy

Az ünnepi időszakban, mikor a legtöbb ember a szokásosnál jóval többet eszik és fogyaszt cukortartalmú italokat, a Lancet című brit orvosi folyóirat vezércikkét a szájhigiénének szentelték.

Médiatár főoldal
videó

Az ötperces fogmosás titka

Az ötperces fogmosás titka

Mivel a szájüreg egészségi állapota a legritkább esetben veszélyezteti életünket, a kormányzatok munkája során általában nem élveznek prioritást, a fogak pedig fogyóeszközként szerepelnek.

A fogorvosoknak sem kifejezetten érdeke, hogy a megelőzésre helyezzék a hangsúlyt, mivel inkább a kezelésekből származik a bevételük.
Mégis a fogszuvasodás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, az emberek nagyjából 90 százaléka szenved fogproblémáktól, és az általa okozott fájdalmaktól. Az alacsony-és közepes bevételű országokban sok lyukas fog marad kezeletlenül. A súlyos ínygyulladás a lakosság 5-15 százalékát érinti.

A szájüregi rák a nyolcadik leggyakoribb daganatfajta, különösen a délkelet-ázsiai férfiak esetében.
A fogorvosi ellátás nagyon egyenlőtlenül oszlik el világszerte. Míg Nagy-Britanniában és Németországban 1000 lakosra jut egy fogorvos, a szegényebb országokban ez akár a szám akár ötvenezer is lehet.
Afrika szub-szaharai részén még siralmasabb a helyzet, az egy fogorvosra eső betegek száma az egymilliót is megközelítheti. Általában a vidéki területeken rosszabb az arány. Habár ezeknek a szegény országoknak lenne nagyobb szükségük a szakemberekre, ez nem a legésszerűbb azokon a területeken. A megelőzés lenne a kulcsstratégia.

A fluorid napi használata az egyik legköltséghatékonyabb, bizonyítékokon alapuló megközelítés a fogszuvasodás visszaszorítására. Az ivóvíz fluoridozása lehetne a megoldás, de a bevezetése függ az adott ország infrastruktúrájától és politikai beállítottságától. A fluoridos fogkrém használata is hatékony, de a költségek miatt nem minden esetben megvalósítható. Néhány országban az adó mértéke akár a fogkrém árának 50 százalékát is kiteheti.

A kormányok csökkenthetnék az adóterheket, esetleg együttműködhetnének a fogkrémeket gyártó cégekkel, hogy csökkentsék a termékek árát. A cikk szerint: "A Fülöp-szigeteken például, ahol a hatéves gyerekek 97 százalékának van lyukas foga, az a program, mely kombinálja a napi kézmosást, fluoridos fogkrémmel történő fogmosást és az évi kétszeri féregtelenítés hatékonynak bizonyult, és mindössze évi 0,56 dollárba kerül gyermekenként."
Médiatár főoldal

A helyes fogmosás - képekben

A helyes fogmosás - képekben

A megfelelő szájhigiéné reklámozása segíthet az országoknak gyermekközpontú állami célokat kitűzni. A fogszuvasodás hátrányosan befolyásolhatja a gyermek táplálkozását, alvását, iskolai teljesítményét.

Korábbi tanulmányok arra utaltak, hogy a fogszuvasodás és a hozzá kapcsolódó fájdalom illetve gyulladás alultápláltsághoz, alacsony testsúlyhoz és fejlődésbeli visszamaradáshoz vezethet a fejlődő országokban. A fejlett országokban végzett felmérések azt mutatták, hogy a megfelelően kezelt fogbetegségek esetén a gyerekek rendesen fejlődnek. A szájüregi fájdalom az egyik leggyakoribb oka az iskolai hiányzásoknak.

A cikk a következőket vonta le: "Az egészségügyi dolgozók: orvosok, nővérek, gyermekorvosok, gyógyszerészek mind tehetnek szakmai lépéseket a megelőzés érdekében, felvilágosítást adva a fluorid használatáról és a kockázati faktorokról. Politikai szempontból fontos az elhivatottság, hogy a szájüregi betegségeket és bevonják a krónikus betegségeket megelőző programokba. A megfelelő szájhigiéné mindenkinek a felelőssége."

Animáció: HáziPatika.com

2009.01.07 09:38:22

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Gyógyszerszedés buktatókkal

Rendesen beveszi a kalciumot, s mégsem használ csontjainak? Pedig előfordulhat, mert gyógyszereink és ételeink között is felléphetnek olyan kölcsönhatások, amelyek akadályozhatják az eredményes kezelést.

tovább


Szponzorált hirdetések