Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Fogyni szeretne? Koncentráljon az azonnali előnyökre!

kategória: Elhízás, Reumatológiai problémák

A legtöbb testsúlycsökkentő program a hosszú távú, hónapok alatt elérhető előnyökre helyezi a hangsúlyt, ám a fogyni vágyókat sokkal jobban lehetne motiválni akkor, ha a rövid távú előnyökkel kecsegtetnék őket - javasolja egy új kutatás.

A kutatásban a Cincinnati Egyetem kutatói vettek részt, egy helyi fogyókúrás központtal együttműködve. 32 önként jelentkező, 22 és 76 év közötti hölgy három hónapos fogyókúráját követték. A résztvevőket megkérték, hogy minden héten írják fel, mennyit fogytak, emellett pedig egy egytől tízig terjedő skálán jelezzék, hogy mekkora fájdalmat éreznek kilenc testterületen (a nyakban, a vállakban, a könyökökben, a csuklókban, a hát felső, illetve alsó részén, csípőtájékon, a térdekben és a bokákban). Az eredmények elemzésekor szignifikáns összefüggéseket találtak a fájdalom csökkenése és a fogyás között.

"A fogyásnak vannak olyan, szinte azonnali hatásai, amelyek nagyon jól érzékelhetőek és kitűnő motivációs erőt jelenthetnek" - mondta Susan Kotowski, PhD, a Cincinnati Egyetem kutatója. "Ilyen például a fájdalomcsökkenés vagy a könnyebb mozgás." Kotowski kutatótársa, Kermit Davis, PhD, pedig hozzátette: "A súlycsökkentő programok népszerűek ugyan, de kevesen tartják be az előírásokat hosszú távon. Ennek elsősorban az lehet az oka, hogy mindegyik a hosszú távú előnyöket hangsúlyozza, ám ezt sokan nem tudják kivárni."

"Ezen eredmények ismeretében a testsúlycsökkentéssel foglalkozó szakemberek ne csak a hosszú távú előnyöket, pozitív egészségügyi hatásokat sorolják fel a hozzájuk fordulóknak, hanem a rövid távúakat is, ez ugyanis erős motiváció lehet" - javasolja Kotowski.

A kutatás a Work című magazinban jelent meg.

Animáció: HáziPatika.com

2010.08.22 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Egészség

70 éves kisgyerekek - egyre többen lesznek?

Az Alzheimer-kór rendkívül alattomosan, lopakodva jön. Aki szenvedő alanyává válik, az kezdetben azt veszi észre, hogy egyre feledékenyebb, romlik a memóriája. Később a gyanakvását teljesen eloszlatja a terjedő betegség.

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések