Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Fogyjon levegővel!

kategória: Elhízás, Pszichológia, Táplálkozás

Táplálkozási szakértők szerint levegő hozzáadásával csökkenthető az ételek kalóriatartalma.

A kutatók nem fogyókúrázó személyeket kértek fel arra, hogy négy délutánon át egyenek annyi sajtos snack-et, amennyi csak jól esik. A csoport egyik fele normál chipset evett a vizsgálat során, a másik fele pedig egy levegővel felfújt változatot.

Annak ellenére, hogy mennyiségre az utóbbi csapat tagjai ettek többet, átlagosan mégis huszonegy százalékkal kevesebb kalóriát fogyasztottak el.

Még a puffasztott chipsben is grammonként több mint öt kalória van, és egyetlen felelősségteljes orvos sem ajánlja rendszeres fogyasztását az egészséges étrend részeként, mégis le lehet szűrni belőle valamit.


"Be tudjuk csapni magunkat és érzékeinket, hogy azt higgyük, többet ettünk azáltal, hogy megnöveltük az étel méretét, eközben pedig kevesebb kalóriát viszünk be a szervezetünkbe" - mondta a kutatás vezetője, Barbara Rolls a Pennsylvania Állami Egyetemről.

Nemcsak a sós rágcsálnivalók mérete változik attól függően, hogy mennyi levegő van bennük. A gabonafélék szintén ebbe a kategóriába tartoznak. Érdemesebb puffasztott, szabálytalan formájú gabonaféléket fogyasztani, ha diétázunk, mint a sűrűbb, szorosan csomagolt változatokat, mint például a müzli.

Rolls a szerzője két könyvnek is, melyek témája a "térfogat", vagyis a testsúlykontroll abból az irányból való megközelítése, hogy egy adag ételnek mekkora a kalóriakoncentrációja vagy energiasűrűsége. Az ételek energiasűrűségét úgy lehet kiszámolni, hogy az adagok kalóriaértékét elosztjuk súlyukkal (gramm). Az alacsonyabb számok alacsonyabb kalóriasűrűséget jelölnek, vagyis azokat az ételeket, amiket elsősorban fogyasztanunk kellene. Ez a számítás viszont nem veszi figyelembe a hozzáadott levegő esetleges hatásait, hiszen ezeknek az ételeknek kicsi a sűrűsége, de a levegő nem növeli súlyukat.

A kérdés továbbra is az, hogy mi az oka annak, hogy a kevésbé sűrű ételek fogyasztásával kevesebb kalóriát viszünk be. Paul Rozin, a Pennsylvania Egyetem pszichológusa szerint, aki nem vett részt a tanulmányban, két lehetséges válasz van.

"Az egyik az, hogy a gyomor jobban megtelik a nagyobb mérettől, és jelez a testünknek, hogy elég volt. A másik lehetőség, hogy egyszerűen csak beképzeljük, hogy többet ettünk, mivel nagyobbak a falatok."
Rozin szerint azonban nincs is igazán jelentősége annak, hogy mi az ok. A lényeg, hogy kevesebb kalóriát fogyasztunk.

A HáziPatika.com 5 hét - 5 kiló fogyókúra programja lezárult, azonban hamarosan újraindul. Honlapunkon további fogyókúrás tanácsokat talál a testsúly-kontroll szolgáltatásunkban.

Animáció: HáziPatika.com

2009.01.01 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

A bélflóra (mikroflóra, microbiota) funkciói

A vastagbél működése és az emberi egészség között igen szoros a kapcsolat. A káros anyagcseretermékeket termelő rothasztó mikrobák tartós túlsúlya egészségkárosító, míg a humánbarát probiotikus csírák az ilyen károsító tényezők ellen hatnak.

tovább

Tippek:

Ha nehéz tárgyat kell felemelni, guggolásból, egyenes háttal tegye. Testéhez közel tartsa, és emeléskor lélegezzen ki!

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések