Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Fogmosással a rák ellen

kategória: Daganatos betegségek, Fog- és szájbetegségek

Svéd kutatók összefüggést találtak a dentális plakk (a szájüregben található kemény felszíneken kialakuló, baktériumokat tartalmazó biohártya) megnövekedett mennyisége és a rák miatti korai halálozás között. A The British Medical Journal (BMJ) Open című orvosi folyóirat internetes oldalán közzétett megfigyeléses tanulmány 1390 ember bevonásával készült 1985 és 2009 között. A kutatás kezdetén a résztvevők mindegyikét kikérdezték az olyan életmódbeli, egészségügyi tényezőkről, amelyek növelhetik a rák kialakulásának kockázatát, és kiértékelték a szájhigiéniájukat is.

Huszonnégy év elteltével a résztvevők közül 58-an haltak meg, 35-en rákos megbetegedés következtében. Az eredmények szerint az elhunyt pácienseknél jóval magasabb volt a dentális plakk mennyisége, mint a "túlélőknél": míg az előbbieknél mért értékek azt mutatták, hogy a fogak rágóterületét teljesen befedte a plakk, addig az utóbbiaknál tapasztalt jelentősen alacsonyabb adatok csupán részleges kiterjedésről tanúskodtak - olvasható a The Daily Telegraph című brit lapnak a tanulmányt ismertető internetes kiadásában .

A nőknél 61, a férfiaknál pedig 60 év volt az átlagos halálozási életkor. Figyelembe véve, hogy a nők várható élettartama ennél 13, a férfiaké pedig 8,5 évvel hosszabb, a páciensek halálának idejét korainak lehet tekinteni. A kutatók szerint jelenlegi eredményeik azt mutatják, hogy a fogfelszínen és az ínyen hosszú ideig megtelepedő magas baktériumtartalmú lepedék talán szerepet játszhat a rák kialakulásában, eredményeik azonban nem bizonyítják egyértelműen, hogy a dentális plakk okozná a rákos megbetegedést, vagy közvetlenül hozzájárulna annak kialakulásához.

2012.06.18 00:02:00

forrás: MTI


Tippek:

Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések