Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Fogmosással a rák ellen

kategória: Daganatos betegségek, Fog- és szájbetegségek

Svéd kutatók összefüggést találtak a dentális plakk (a szájüregben található kemény felszíneken kialakuló, baktériumokat tartalmazó biohártya) megnövekedett mennyisége és a rák miatti korai halálozás között. A The British Medical Journal (BMJ) Open című orvosi folyóirat internetes oldalán közzétett megfigyeléses tanulmány 1390 ember bevonásával készült 1985 és 2009 között. A kutatás kezdetén a résztvevők mindegyikét kikérdezték az olyan életmódbeli, egészségügyi tényezőkről, amelyek növelhetik a rák kialakulásának kockázatát, és kiértékelték a szájhigiéniájukat is.

Huszonnégy év elteltével a résztvevők közül 58-an haltak meg, 35-en rákos megbetegedés következtében. Az eredmények szerint az elhunyt pácienseknél jóval magasabb volt a dentális plakk mennyisége, mint a "túlélőknél": míg az előbbieknél mért értékek azt mutatták, hogy a fogak rágóterületét teljesen befedte a plakk, addig az utóbbiaknál tapasztalt jelentősen alacsonyabb adatok csupán részleges kiterjedésről tanúskodtak - olvasható a The Daily Telegraph című brit lapnak a tanulmányt ismertető internetes kiadásában .

A nőknél 61, a férfiaknál pedig 60 év volt az átlagos halálozási életkor. Figyelembe véve, hogy a nők várható élettartama ennél 13, a férfiaké pedig 8,5 évvel hosszabb, a páciensek halálának idejét korainak lehet tekinteni. A kutatók szerint jelenlegi eredményeik azt mutatják, hogy a fogfelszínen és az ínyen hosszú ideig megtelepedő magas baktériumtartalmú lepedék talán szerepet játszhat a rák kialakulásában, eredményeik azonban nem bizonyítják egyértelműen, hogy a dentális plakk okozná a rákos megbetegedést, vagy közvetlenül hozzájárulna annak kialakulásához.

2012.06.18 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Társadalombiztosítás által finanszírozott orvosi vizsgáltok

Jelen fejezetben arra vonatkozóan kaphat információt, hogy ki, milyen feltételek mellett, milyen vizsgálatok elvégzését igényelheti az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozásában.

tovább

Tippek:

Ellenőrizze rendszeresen vérnyomását, mert a magas vérnyomás a látást is veszélyeztetheti.


Szponzorált hirdetések