Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Fogínysejtekből fogat növesztettek

kategória: Fog- és szájbetegségek

Felnőtt ember fogínyszövetének sejtjeit és egerekből vett sejteket használt fel fognövesztéshez a Londoni King's College kutatócsoportja. Laboratóriumban még több sejtet tenyésztettek a fogínyszövet hámsejtjeiből, és azt egerekből vett embrionális kötőszöveti (mesenchymális) sejtekkel vegyítették. Ezeket úgy tenyésztették, hogy indukálják a hámsejteket, hogy foggá növekedjenek. A sejtek kombinációját beültették egerekbe, ahol képesek voltak hibrid ember- és egérfogat növeszteni, amelynek életképes gyökerei voltak - számoltak be eredményeikről a kutatók a Journal of Dental Research című szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban.

Kutatók korábban már képesek voltak biofogat létrehozni embrionális őssejtekből, ám ez az eljárás nagyon drága, és a módszer klinikailag nem célravezető. Az új eljárást is tovább kell fejleszteni, és még évekbe telik, amíg fogorvosok a mindennapokban is használhatják.


A következő lépés az lesz, hogy emberi mesenchymális sejtek könnyen hozzáférhető forrásához jussanak a szakemberek, és abból elegendőt tudjanak tenyészteni annak érdekében, hogy klinikailag jól használható technológiai szülessen könnyen. Mesenchymális sejteket a bölcsességfog beléből lehet nyerni, ám a legnagyobb nehézség az, hogy megfelelő mennyiséghez jussanak a szakemberek. "Az általunk tett előrelépés az, hogy azonosítottunk egy sejtpopulációt, amely klinikailag használható. Most azon dolgozunk, hogy megtaláljuk a mesenchymális sejtekhez való hozzájutás egyszerű módját" - idézte Paul Sharpe-ot, a tanulmány vezető szerzőjét a BBC hírportálja.

Animáció: HáziPatika.com

2013.03.14 00:02:00

forrás: MTI


Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

Tippek:

Ha nehéz tárgyat kell felemelni, guggolásból, egyenes háttal tegye. Testéhez közel tartsa, és emeléskor lélegezzen ki!


Szponzorált hirdetések