Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Fogfehérítés után hasznos a rágózás

kategória: Fog- és szájbetegségek, Gondolta volna?

A cukormentes rágógumi egyre több előnyét vélik felfedezni, például a fogszuvasodás elleni harc terén. Egy új tanulmány most azt mutatta ki, hogy a fogfehérítés után elrágott cukormentes rágógumival csökkenthető a beavatkozás után jelentkező fogérzékenység mértéke.

A tanulmány két szerzője: Brian Tang, aki Mountain View-ban üzemeltet magánrendelőt, illetve Brian Millar, a King's College London fogorvosi karának professzora meg akarta határozni, hogy a kazein-foszfopeptideket és amorfus kalcium-foszfátot (CPP-ACP) tartalmazó cukormentes rágógumik csökkentik-e a fogfehérítés után tapasztalható érzékenység előfordulását, időtartamát és erősségét.

Az eredmények talán bizonyítékul szolgálnak egy egyszerű és költséghatékony kezelés kidolgozásához, mely sokkal kényelmesebb megoldást nyújt a betegek számára a jövőben. "Ha jól tudom, ez az egyetlen tanulmány, mely vizsgálta a rágógumi hatását az ínyérzékenység csökkentése szempontjából." - mondta Dr. Tang. "A rágógumikkal végzett tanulmányok nagy többsége csak az ásványi anyagok pótlásával foglalkozik."

Dr. Tang azután döntött a kutatás elvégzése mellett, hogy saját rendelőjében próbálta rágógumival enyhíteni a fogfehérítés utáni érzékenységet, és a terápiát hatásosnak találta. "Meg akartam nézni, hogy működik-e klinikailag is egy kísérlet során."

Dr. Tang és munkatársa 88 olyan beteget vizsgált, akik egyszeri fogfehérítést kértek 15 százalékos hidrogén-peroxiddal, melyet egyórás fénykezelés egészített ki. A beavatkozást követően a résztvevőket véletlenszerűen három csoportba osztották. Az A csoport cukormentes, CPP-ACP-vel dúsított rágógumit kapott. A B csoport nem kapott semmilyen kezelést az ínyérzékenységre, a C csoport pedig csak közönséges cukormentes rágógumit.

A betegek 24 óra elteltével visszatértek a rendelőbe, és kitöltöttek egy kérdőívet a fogérzékenység jelentkezésével, időtartamával és erősségével kapcsolatban. A résztvevők nagy többsége (85,2 százalék) érzékenységet tapasztalt a fogfehérítést követően. A kellemetlenség viszonylag rövid idejűnek bizonyult. 0-12 óra időtartamig tartott, az átlag 4,9 óráig érezte. Az érzékenység mértéke jelentősen nagyobb volt azoknál, akik nem kaptak semmilyen szert, azokhoz képest, akik rágógumizhattak.

Dr. Tang és Millar többféle elméletet is felállított, ami magyarázhatja, hogy miért érzett kevesebb fájdalmat a két rágógumis csoport. Az érzékenység csökkenése lehetett placebo hatás is. Esetleg a rágás maga valódi terápiaként szolgált ezen felül. "A fájdalomérzet erőteljes pszichológiai aspektusa miatt a nemgyógyszeres fájdalomcsillapítás kiegészítő alkalmazása időnként hatásos lehet" - írták a szerzők.

A rágás serkenti a nyálképződést is, ami cserébe csökkenti az érzékenységet is. Dr. Tanget meglepte azonban, hogy a hatóanyaggal átitatott rágógumi nem hatott jobban, mint a hagyományos cukormentes rágógumi. Feltételezése szerint a CPP-ACP talán a kalcium és foszfátionok gyorsan kötik meg a fehérjéket, és így biztosítják az érzéstelenítő hatást. A másik ok lehet, hogy a vegyület igen kis koncentrációban található csak meg a termékekben.

Az ACP nem segített az érzékenységen, mert elsősorban a tubulust blokkolja. A fehérítés utáni érzékenység pedig amiatt keletkezik, mert a fehérítő a fogakon át jut be, mondta Van Haywood, a Georgiai Fogorvosi Egyetem szájüregi rehabilitációval foglalkozó professzora, aki szintén végzett kutatást a fehérítés utáni fogérzékenységgel kapcsolatban. "Az elsődleges felhasználása a remineralizáció" - nyilatkozta a DrBicuspid.com-nak. - "Az érzékenységre nincs igazán segítség, egy tanulmány sem tudta még ezt bizonyítani."

Hozzátette, hogy ez a tanulmány ugyan érdekes, de azt mutatta be, hogy a rágás csillapítja a fájdalmat, vagy vonja el a figyelmet az érzékenységről. Jobb lett volna, ha a B csoport tagjai például egy darabka bőrt rágcsáltak volna. "Ha valaki nem rágcsál, akkor inkább figyel az érzékenységre." - vonta le a következtetést.

2010.09.10 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések