Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Elbutul, aki nem rág eleget?

kategória: Gondolta volna?

Összefüggést mutattak ki a fogak elvesztése és a kognitív funkciók hanyatlása, például a memóriaromlás, a döntéshozatal- vagy probléma-megoldásbeli nehézségek jelentkezése között. A Karolinska Intézet és a Karlstad Egyetem kutatói közös vizsgálatuk során közel hatszáz, 77 éves és annál idősebb személy fogainak állapotát, rágási képességeit, valamint kognitív funkcióit figyelték meg.

Arra a következtetésre jutottak, hogy akiknek például nehezükre esett beleharapni egy almába, azoknál nagyobb eséllyel alakult ki valamilyen szellemi hanyatlás. Mindez nemtől, kortól, végzettségtől, illetve az illető mentális állapotától teljesen független volt.

A jelenség hátterében a szakemberek feltételezései szerint valószínűleg az áll, hogy a hiányzó fogak következtében az ember kevesebbet rág, ami miatt csökken az agyba irányuló véráramlás. Az érdeklődők a részletekről a Journal of the American Geriatrics Society című lapban olvashatnak.

2012.10.12 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Vastag- és végbélrák

A vastagbélrákban szenvedő betegek száma az utóbbi évtizedekben három-négyszeresére emelkedett. Ma a tüdőrák után a második leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés. Az előfordulási arány 4-6% közötti, nagyon magas érték.

tovább


Szponzorált hirdetések