Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Fogat mos, de drogozik

kategória: Dohányzás, Elhízás, Gyermek-egészségügy, Pszichológia, Táplálkozás

Habár a lányok gyakrabban fogyasztanak egészséges ételeket, és körükben alacsonyabb a túlsúlyosság aránya, mégis jellemzőbb rájuk a súlycsökkentő eljárások alkalmazása, és a saját testtel való nagyobb elégedetlenség - derült ki az "Iskoláskorú gyermekek egészségmagatartása" elnevezésű kutatásból, amelyet ma ismertettek az Országos Gyermekegészségügyi Intézetben.

A 204 ezer fiatal kikérdezése után levonták azt a következtetést, hogy az Észak-Európában élő fiúkra jellemzőbb a jó mentális egészségi állapot. A jelentés kihangsúlyozza az elhízás magas arányát Észak-Amerikában, a viszonylag alacsony gyümölcsfogyasztási arányt Észak-Európa egyes részein, illetve a fogamzásgátló tabletták magasabb arányú használatát Nyugat-Európában Kelet- és Dél-Európához képest.

A 11, 13 és 15 éves fiatalokkal végzett kutatásból kiderült, hogy a családok jómódúsága összefügg az egészséggel, illetve az egészségvédő viselkedéssel. Jobb egészségi állapotban érzik magukat, több gyümölcsöt esznek, gyakrabban mosnak fogat és fizikailag is aktívabbak. Ugyanakkor a jómódú fiatalok körében magasabb az alkohol- és marihuánafogyasztás, a korai szexuális aktivitás, lányoknál a fogyókúrázás, illetve Kelet-Európában a verekedés és az iskolai erőszak aránya is - bár ez utóbbi tekintetben Magyarország kivételt jelent.
Mivel egyszerre élnek egészségesebb, ugyanakkor magasabb kockázatú életet, nem jelenthető ki, hogy a jómódú fiatalok egészségesebbek - vonták le a következtetést a szakemberek.

2008.10.08 15:18:32

forrás: HáziPatika.comSzponzorált hirdetések