Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Fogápolással az Alzheimer-kór ellen

kategória: Alzheimer-kór

Nagyobb az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata azoknál az embereknél, akik nem ápolják rendszeresen fogaikat - derítette ki egy brit kutatás. A Közép-Lancashire-i Egyetem kutatói demenciában szenvedett elhunytak agymintáinak vizsgálatakor felfigyeltek arra, hogy szokatlanul magas bennük a Porphyromonas gingivalis szintje, egy olyan baktériumé, amely fogínybetegséget okoz. Bár ez a baktérium a szájban él, étkezéssel, rágással, fogmosással vagy fogászati műtét során bekerülhet a véráramba, és ezáltal eljuthat az agyba - magyarázták a szakemberek a Journal of Alzheimer's Disease című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

A fogínybetegségekhez kapcsolódó baktérium okozta gyulladást kutatók már számos egészségi problémával, például a cukorbetegséggel, a szívbetegséggel vagy a stroke-kal is kapcsolatba hozták. Ezeknek a baktériumoknak az agyba jutása az immunrendszert arra sarkallja, hogy olyan vegyi anyagokat bocsásson ki, amelyek megölik az agysejteket, azaz olyan típusú változásokat idéz elő az agyban, mint amilyenek az Alzheimer-betegek agyában láthatók, és olyan tüneteket okoz, mint az emlékezetvesztés, a zavarodottság - írták a kutatók.

A felfedezés alátámasztja amerikai kutatók korábbi tanulmányát, amely kimutatta, hogy jelentősen nőhet a demencia kockázata azoknál, aki naponta egyszer sem mosnak fogat. "Abból az elméletből indultunk ki, hogy ha az agy rendszeresen baktériumoknak van kitéve és azok a fogínyből származnak, a bekövetkező immunválaszok elvezethetnek az idegsejtek halálához és a valószínű emlékezetvesztéshez" - mondta el Sim Singhrao, a brit tanulmány egyik szerzője. Ezért a szájhigiéniai szakemberek rendszeres felkeresése egész életen át sokkal fontosabb lehet az egészségre nézve, mint jelenleg gondoljuk.

A kutatók tíz demenciában szenvedett elhunyt agymintáit vizsgálták, és ezeket vetették össze tíz olyan elhunyt agymintáival, akiknél nem lépett fel az elbutulás. A fogínybetegséget okozó baktréium jelentős jeleit találták a demenciában szenvedettek agyában, de ez nem mutatkozott a kontrollcsoportéban. Korábbi tanulmányok a demenciát kapcsolatba hozták más baktériumokkal és vírusokkal, mint a herpesz vírus egyik típusával, de ez az első tanulmány, amely azonosította a Porphyromonas gingivalist a demenciában szenvedettek agyában.

2013.08.05 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Visszérbetegség

Kinek érdemes a visszerekre figyelnie?

A visszeresség nem pusztán esztétikai probléma, amit jobb elrejteni a külvilág elől, hanem egy olyan érrendszeri betegség látható tünete, aminek korai felismerése a későbbi szövődmények elkerülése miatt elengedhetetlen.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések