Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ezért is érdemes odafigyelnie a fogaira!

kategória: Alzheimer-kór, Fog- és szájbetegségek, Neurológia

Figyeljünk oda fogaink épségére, járjunk szemészeti ellenőrzésre, és óvjuk magunkat a megfázástól - szakértők szerint ezekkel a praktikákkal csökkenthetjük az időskori elmebeli betegségek, például az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.

A kutatók számos betegséget és fájdalmat kötnek össze az időskori elbutulással. Ide tartozik az ízületi gyulladás, a gyenge látás, a csonttörések és a rossz fogazat.

Kanadai tudósok azt vizsgálták, hogy ezeken kívül a cukorbetegség, a köhögéssel járó meghűlés, vagy a halláskárosodás milyen mértékben felelős az Alzheimer-kórért. Úgy tapasztalták, hogy egy teljesen egészséges embert 18 százalékos eséllyel fog megtámadni a baj, ám minden egyes felsorolt betegség és baleset 3,2 százalékkal növeli a kockázatot.

Az eredmények a Neurology című folyóiratban jelentek meg, és újabb bizonyítékul szolgálnak arra, hogy az egészséges életmód a szellemi képességek megőrzéséhez is hozzájárul. Korábban a magas koleszterinszintet, a dohányzást és az elhízást említették kockázati tényezőként.

Kutatók szerint az Alzheimer-kórt az okozza, hogy elégtelenné válik az agyban a véráramlás, így károsodnak az ott található sejtek és vérlemezkék. Hozzáteszik, hogy néhány felsorolt probléma - mint az ízületi gyulladás, a látás- és hallásromlás - nehezen előzhető meg, ám a rendszeres orvosi ellenőrzés ez esetben is nagyban csökkenti a kockázatot.

"Tudjuk, hogy a keveset mozgó, rossz fizikumú emberek körében gyakoribb az Alzheimer-kór. Nagyon fontos ügyelni arra, hogy ne romoljon az állapotunk" - véli Dr. Marie Jackson.

"Sok meglepő felfedezést hozott ez a kutatás, ezért érdemes tovább folytatni, hogy lássuk, későbbi vizsgálatok is megerősítik-e az eredményét. Korai lenne kijelenteni, hogy bármilyen betegség Alzheimer-kórhoz vezet, azonban fontos megerősíteni, hogy mindenki ügyeljen az általános egészségi állapotára" - tette hozzá Rebecca Wood, a brit Alzheimer Kutatóintézet munkatársa.

2011.07.29 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések