Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Fogadunk, hogy ártalmas az egészségére!

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Gondolta volna?, Pszichológia, Stressz, Szenvedélybetegségek

A sport mérkőzésekre fogadást tenni és a tévében zajló valóságshow-kra szavazni árt az egészségnek és a boldogság ellen hat - állapította meg egy nemrégiben közzétett tanulmány.

Az Arizona Állami Egyetem kutatói 850 diák bevonásával kísérletet végeztek. A vizsgálat során azt találták, hogy akik a műsor előtt fogadást tettek, azok stresszesen nézték és kevésbé élvezték a közvetítést.
Akkor született meg a terv, hogy készítsenek egy ilyen felmérést, amikor a tévében a Survivor című műsor ment, és közben a kutatók közül Mandel-nek és Nowlis-nak feltűnt a kollégáik ideges viselkedése.
"Azzal, hogy valaki leteszi a voksát a műsor vagy meccs kimenetelére, elkötelezi magát. Az emberek nem szeretnek tévedni. Rosszabb érzés attól félni, hogy veszít a csapatunk, mint a valóságban megélni a veszítést"- nyilatkoztak a kutatók. "Aki a műsor alatt attól retteg, hogy mi lesz, ha elveszíti a fogadást, annak oda az estéje, az nem fogja jól érezni magát az egész közvetítés alatt."
A kísérlet lényege az volt, hogy különböző játékok végeredményét kellett megjósolni a résztvevőknek. A vizsgált személyek arra számítottak, hogy ha fogadást kötnek, akkor jobban fogják élvezni a játékot, de meglepő módon, ezzel ellentétes eredményről számoltak be.
"Sok vizsgálat kimutatta már, hogy az emberek képtelenek előre megjósolni a saját hangulatukat."
A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy teljesen mindegy, hogy végül nyernek, vagy veszítenek, mindenképpen rosszat tett az embereknek, hogy fogadást kötöttek.

2008.06.04 16:33:31

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

A koleszterin kockázatai

Magas koleszterinszint vagy hiperkoleszterinémia? Betegség vagy "csupán" egyetlen rizikófaktor? Évek óta nem hagynak vele minket békén. Ez már gyanús. Valóban akkora a jelentősége a koleszterinnek? "Alig ettem zsírt, mégis nőtt a szintje." Mi az igazság?

tovább

50plusz.hu Fórum

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések