Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Fiút csinál a gabonapehely!

kategória: Gyermek-egészségügy, Nőgyógyászat, Táplálkozás, Várandósság

A születendő gyermek neme mégis összefüggésben van az anya étrendjével - állítják az Exeteri és Oxfordi Egyetem kutatói, akik kimutatták, hogy a bőségesen táplálkozó nőknek gyakrabban fogan fiúgyermekük, és a kutatók erős összefüggést találtak a fiúgyermek születése, és a reggelire fogyasztott gabonapelyhek között is.

A kutatók 740 édesanyát vizsgáltak Angliában, akik első gyermeküket várták, és nem tudták születendő gyermekük nemét. Rögzíteniük kellett, hogy mit ettek közvetlenül a teherbe esés előtt és után.
Ezután három csoportba osztották őket a fogamzás körüli bevitt kalóriamennyiség alapján. A legtöbb energiát fogyasztó nők csoportjában 56 százalék, a legkevesebbet fogyasztók csoportjában pedig 45 százalék szült fiút. A fiús anyák általában jobb minőségű ételeket is ettek, és változatosan táplálkoztak, és kimutathatóan több gabonapelyhet fogyasztottak.

Bár a gyermek nemét genetikailag az apa határozza meg, az anyák valószínűleg képesek előnyben részesíteni valamelyik nem születését. A mechanizmus még nem teljesen világos az emlősök esetében, de azt tudják a kutatásokból, hogy a magas glükózszint segíti a fiúgyermek megfoganását. Az emberek esetében a reggeli elhagyása csökkenti a vércukor-szintet, amitől a szervezet azt gondolhatja, hogy nem áll rendelkezésre elegendő tápanyag.

Az állatvilágban is ismert ez a jelenség: sok állatfajnál több hím születik, ha az anyának megfelelő táplálék áll rendelkezésére. A gerinctelen állatok esetében ezt a jelenséget behatóan tanulmányozták, de megfigyelték már lovak, szarvasmarhák és bizonyos őzfajták körében.

Az Exeteri Egyetem munkatársa, a cikk szerzője, Dr. Fiona Mathews elmondta, hogy a legtöbb faj esetében a hímek több utód fogamzására képesek, mint a nőstények, de ezt nagyban befolyásolhatja a hím mérete vagy státusza. A leggyengébbek ki is maradnak a szaporodási folyamatból.
Ezzel szemben a nőstények sokkal egyenletesebben szaporodnak. Ha elegendő táplálék áll rendelkezésre, akkor "megéri" fiút szülni, mert több unokát nemzhet, mint egy lány. Szűkösebb esztendőkben azonban érdemes a biztonságra hajtani, és lányt szülni.

Az eredmények talán segítenek megérteni, hogy miért csökkent a fiúgyermekek száma az iparosodott országokban, ahol rengeteg nő fogyókúrázik.

2008.04.30 10:00:03

forrás: Medipress/HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Nagyszülő is születik

Az első gyermek születésével átalakulnak a családban a szerepek, intenzív változás áll be a rendszerben. Az egykori szülők nagyszülők lesznek, akik szívesen lépnek akcióba, hogy irányítsák az újdonsült családot. Márpedig a határokat újra kell tárgyalni.

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések