Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Fiatalon tartja a bőrt a napkrém

kategória: Bőrgyógyászat, Öregedés

Ausztrál kutatók szerint a napkrémek rendszeres, napi használatával lassítható a középkorú nők és férfiak bőrének öregedése. Amint arról a tanulmány elkészítésében résztvevő Adele Green, a Royal Brisbane Kórház Queensland Orvoskutatói Központjának munkatársa beszámolt, most először sikerült tudományosan is alátámasztani mindazt, amiről már korábban is sokat lehetett olvasni, nevezetesen, hogy a bőrrák elleni védelemnek nagyon fontos része a napkrémek használata, ami ráadásul még azzal az előnnyel is jár, hogy fiatalon tartja a bőrünket.

Green és munkatársai egy 1992 és 1996 között az ausztráliai Nambourban elvégzett, a bőrrák megelőzésével kapcsolatos vizsgálat adatait nézték át, és elsősorban arra a 903, többségében világos bőrű férfira és nőre összpontosították figyelmüket, akik 55 év alattiak voltak. Az alanyoknak nagyjából a fele idejük nagy részében a szabad ég alatt dolgozott, és tízből négyen rendszeresen dohányoztak.

A szakemberek két csoportra osztották a vizsgálatban résztvevőket, egyik részük naponta kente magát 15 faktoros naptejjel, és fürdés, valamint erős izzadás után megismételte az alkalmazást, másik részüknek pedig azt mondták, hogy használják a naptejet belátásuk szerint. Mindkét csoportot további két alcsoportra osztották, melyek közül az egyik tagjai naponta 30 milligramm béta-karotint kaptak, a többiek pedig placebót. A szakemberek ezután egy úgynevezett mikrotopográfiás módszerrel elemezték valamennyi résztvevő bal kezén a bőrt, és az azon bekövetkező változásokat.

Az eredmények azt mutatták, hogy a béta-karotin semmilyen hatással nem volt a bőr állapotára, ellenben 4,5 év elteltével, kortól és nemtől függetlenül, azoknak a bőre, akik napi szinten használtak naptejet, sokkal kisebb mértékű öregedést mutatott.

Green professzor hangsúlyozta, hogy a vizsgálat eredményei a 15 faktoros naptejre vonatkoznak, melyet napi szinten alkalmaztak használói, alaposan kenték be vele bőrüket, és fürdés, erős izzadás után megismételték az alkalmazást. Mindez pedig - az árnyékos helyek keresése, és a megfelelő napvédő ruházat mellett - elengedhetetlen része a leégés és a bőrrák elleni védekezésnek.

2013.06.08 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Az öregedő agy, Alzheimer-kór és memóriazavarok

Becslések szerint Magyarországon 150-200 ezer ember szenvedhet Alzheimer-kórban, ám csak töredéküknél ismerik fel a betegséget és még kevesebben, a hivatalos nyilvántartások szerint az érintettek három százaléka jut hozzá a megfelelő kezeléshez.

tovább

Tippek:

Nem mindegy, hogy milyen gyümölcsöt vásárol! A sokáig szállított vagy tárolt, de látszólag friss, egzotikus gyümölcsök vitamintartalma sokszor kisebb, mint a mélyhűtött hazainak.


Szponzorált hirdetések