Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Fertőzött patkányok húsából ettek - meghaltak!

kategória: Fertőző betegségek, Gyomor- és bélproblémák, Táplálkozás

Eddig több mint 120 áldozatot követelt a kolera, a betegség által leginkább sújtott Zimbabwében.

Az utóbbi két hónapban a víz útján terjedő betegség leginkább a fővárosban, Hararéban, valamint az északi és nyugati területeken terjedt el. "A vízellátás a legtöbb területen akadozik, vagy egyáltalán nem működik, a csatornahálózat, ahol van, régóta elégtelenül működik, a kormány pedig úgy tűnik, nem költ a fejlesztésekre. Ebben az évben eddig közel 120 haláleset írható a kolera számlájára, és ez a szám egyre nő."

A kolera a gyomor és a bélrendszer bakteriális fertőzése, ami súlyos hasmenést és hányást, később pedig kiszáradást okoz. A betegség rövid lefolyási ideje alatt könnyen halálos lehet, de ha idejében észlelik, könnyen megelőzhető és kezelhető.

Az emberjogi hatóságok a kormány közbelépését sürgetik az ügyben. Szerintük a legjobb megoldás a higiéniai előírások szigorítása és a tiszta folyóvíz országos bevezetése lenne.

A Save The Children nevű jótékonysági egyesület szakértői szerint a mostani járványt az okozta, hogy az éhező gyermekek parazitákkal fertőzött patkányok húsából ettek, ezzel pedig ők is megfertőződtek.

Zimbabwe gazdasága és egészségügyi rendszere az utóbbi tíz évben szinte teljesen összeomlott, emiatt pedig igen magas a munkanélküliek és éhezők száma. Jelenleg az ország lakosságának mintegy 80 százaléka él a létminimum alatt.

"A kormány jelentősen alábecsülte a járvány közegészségügyre gyakorolt és infrastrukturális hatását" - olvasható a Zimbabwei Orvosok Emberjogi Szövetségének nyilatkozatában.

2008.10.28 15:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Aki "jó bőr" akar lenni

Ma már szerencsére kevesek éheznek. Az ételek mennyiségében és minőségében fantasztikus a kínálat. A kulináris örömök élvezete sokakat tesz boldoggá. De széppé is?

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A zöld tea rendszeres fogyasztása esetén bizonyított, hogy a koleszterin olyan kémiai változásokon megy át, ami végső soron fokozza a kiválasztását a szervezetből, így kevésbé tud lerakódni az erek falában.


Szponzorált hirdetések