Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Férgek őrzik az örök fiatalság titkát

kategória: Genetika, Öregedés

Egy San Franciscóban elvégzett új kutatás szerint az öregedés elleni küzdelem egyik kulcsa a hengeresférgekben rejtőzhet. Cynthia Kenyon biokémikus és csapata a Hillblom Öregedésbiológiai Központból sikeresen hosszabbította meg hatszorosára a hengeresférgek élettartamát egy olyan gén módosításával, mely az emberekben is megtalálható.

Az aprócska féreg kivételesen rövid ideig él csak. Tíznaposan már idősnek számít, két héten belül pedig el is pusztul. A kutatócsapat lelassította az állatok öregedési folyamatát, így akár 84 napig is eléltek, ez emberi léptékben mérve 480 évnek felel meg. "Olyat láttunk, amiről azt hittük, lehetetlen. Ezeknek a férgeknek már rég ki kellett volna múlniuk. Mégis élnek, mozognak, és még jó kondicióban vannak" - lelkendezett Cynthia Kenyon. 

Az eljárás során a daf-2 gén DNS-ét módosították. Ez az emberekben is megtalálható, és akik elérik a százéves kort, azoknál általában mutáció jelentkezik ezen a génen. Erről számolt be Cynthia Kenyon az Edinburghben megrendezett Technológia, Szórakoztatás és Tervezés (TED) konferencián. A daf-2 gén variációi segíthetnek megmagyarázni, hogy miért annyira változatos az egyes fajok átlagos élettartama. A bikémikus becslései szerint a kutatás eredményeképpen 15 éven belül rendelkezésre állhatnak a fiatalságot megőrző gyógyszerek.

2011.12.03 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések