Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Férfihormon okozhatja az autizmust?

kategória: Gyermek-egészségügy, Várandósság

Az anyaméhben magas tesztoszteronszintnek kitett magzatnál nagyobb valószínűséggel fejlődnek ki később autisztikus jellegzetességek - állítja egy tanulmány.


A Cambridge-i Egyetem kutatói 235 terhes nőnél mérték meg a magzatvízből a magzati tesztoszteronszintet. Ezután összehasonlították az eredményeket azokkal a kérdőívekkel, amelyek a gyermekek autisztikus jellegzetességeit méri fel 6 és 10 éves kor között. Az eredmények azt mutatták, hogy a magas tesztoszteronszint összefüggésben van azokkal a válaszokkal, amely alapján gyengébb szociális képességek, képzelet, illetve empátia ábrázolódik, ám az illető jól tud figyelni a részletekre és emlékszik is rájuk.

Simon Baron-Cohen professzor elmondta, hogy a kutatás még tovább ment, mint az előző vizsgálatok, amelyek kapcsolatot találtak a magzati tesztoszteronszint és aközött, hogy a babák később kevésbé tartják a szemkontaktust, nyelvileg lassabban fejlődnek és gondjaik vannak az empátiával.

"A tanulmány a világon először emeli ki az összefüggést a magzati tesztoszteronszint és az autisztikus tulajdonságok között, és azt mutatja, hogy a magzati tesztoszteron nemcsak a férfias testi vonások kialakításáért, hanem a férfias elméért is felelős." Baron-Cohen azonban hangsúlyozta, hogy nem erősítettek meg kapcsolatot a magzati tesztoszteronszint és a teljes autizmus között.

"Mindannyiunknak vannak autisztikus tulajdonságai - ez egy skála, vagy az egyéni különbségek dimenziója, a testmagasság is ilyen. Azonban fontos megjegyezni, hogy ez a kutatás nem azt bizonyítja, hogy összefüggés van a magzati tesztoszteronszint és az autizmus vagy az Asperger-szindróma klinikai diagnózisa között."

A Guardian című napilap szerint a British Journal of Psychology folyóiratban közreadott kutatás egy lépéssel közelebb hozza a valósághoz az autizmus méhen belüli szűrését, így lehetővé teszi, hogy a nők megszakítsák azt a terhességet, amelyből ilyen baba születne.

Baron-Cohen azonban vitába száll ezzel. "Ha létezne ilyen méhen belüli szűrés, kívánatos lenne-e? Mit veszítenénk, ha az autisztikus gyerekek eltűnnének a társadalomból?" - kérdezi a professzor. "Beszélnünk kell erről. Létezik Down-szűrés, ez törvényes és a szülők választhatják ez alapján a terhesség befejezését, ám az autizmus gyakran összefügg a tehetséggel. Ez egy teljesen különböző állapot."

A kutatás megnyithatja az utat az autizmus elleni új kezelési módok kifejlesztésére, mondta el a professzor, azonban elismerte, hogy ez eléggé ellentmondásos lenne. "Tehetnénk valamit ez ügyben. Néhány kutató vagy gyógyszergyár valószínűleg kapva kap az alkalmon, hogy kifejlesszék a méhen belüli szűrést. Léteznek tesztoszterongátló gyógyszerek. Azonban hogy ez jó lenne-e, az már más kérdés."

Animáció: HáziPatika.com

2009.01.15 16:02:17

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Nagyszülő is születik

Az első gyermek születésével átalakulnak a családban a szerepek, intenzív változás áll be a rendszerben. Az egykori szülők nagyszülők lesznek, akik szívesen lépnek akcióba, hogy irányítsák az újdonsült családot. Márpedig a határokat újra kell tárgyalni.

tovább

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések