Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A férfi haragszik, a nő szomorú

kategória: Hitek, tévhitek

Testbeszéddel foglalkozó kutatók szerint a harag férfiakra, míg a szomorúság inkább a nőkre jellemző vonás. A kutatás során színészekről készítettek videofelvételeket, nőkről és férfiakról egyaránt. Úgy kellett a baseball labdát eldobniuk, hogy azzal bizonyos érzelmeket fejezzenek ki. Ezt követően a felvételeken elmosták a nemi jellegzetességeket, és a kísérleti alanyoknak meg kellett ítélniük a dobók által kifejezésre juttatott érzelmeket, illetve a nemüket.

"A megfigyelők még abban az esetben is könnyedén felismerték az alanyok által kifejezésre juttatott érzelmeket, ha nagyon kevés információ állt a rendelkezésükre Az eredmények szerint az első benyomások nagyon is pontosak. De amikor azt kellett megítélni, hogy a színészek nők vagy férfiak, az ítéletek gyakran tévesnek bizonyultak, aminek valószínű oka az, hogy bizonyos viselkedési formákat egyes nemekhez kapcsolunk" - mondta a tapasztalatokról Kerri Johnson, a kísérlet vezetője, a Kalifornia Egyetem pszichológiával és kommunikációval foglalkozó docense.

Mindegyik érzelmet azonos számú nő, illetve férfi játszotta el. A szomorúságot 60 százalékban nőknek tulajdonították, a haragot ellenben 70 százalékban férfiaknak. "Sokkal elfogadottabb, ha a férfi mérges - véli Johnson. - Ha a nőnek vannak negatív érzelmei, inkább lesz szomorú. Hasonló ez ahhoz, ahogy egy nőtől elfogadják, hogy sírjon, míg a férfiakat megbélyegzik, ha sírva fakadnak." Úgy tűnik, az érzelmek a nemiség megítélését is befolyásolják.

2011.06.10 13:00:07

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

6 kérdés - a bankkártyáról, külföldön

Régen az ember könnyen meg tudta jegyezni, hol van a városban az a két-három ATM, amelyet rövid buszozással meg tud közelíteni otthonról, ha hirtelen készpénz szűkébe kerülne. Még viccesebb volt, ha a bankkártyáját vásárlásra akarta használni.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések