Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A férfi haragszik, a nő szomorú

kategória: Hitek, tévhitek

Testbeszéddel foglalkozó kutatók szerint a harag férfiakra, míg a szomorúság inkább a nőkre jellemző vonás. A kutatás során színészekről készítettek videofelvételeket, nőkről és férfiakról egyaránt. Úgy kellett a baseball labdát eldobniuk, hogy azzal bizonyos érzelmeket fejezzenek ki. Ezt követően a felvételeken elmosták a nemi jellegzetességeket, és a kísérleti alanyoknak meg kellett ítélniük a dobók által kifejezésre juttatott érzelmeket, illetve a nemüket.

"A megfigyelők még abban az esetben is könnyedén felismerték az alanyok által kifejezésre juttatott érzelmeket, ha nagyon kevés információ állt a rendelkezésükre Az eredmények szerint az első benyomások nagyon is pontosak. De amikor azt kellett megítélni, hogy a színészek nők vagy férfiak, az ítéletek gyakran tévesnek bizonyultak, aminek valószínű oka az, hogy bizonyos viselkedési formákat egyes nemekhez kapcsolunk" - mondta a tapasztalatokról Kerri Johnson, a kísérlet vezetője, a Kalifornia Egyetem pszichológiával és kommunikációval foglalkozó docense.

Mindegyik érzelmet azonos számú nő, illetve férfi játszotta el. A szomorúságot 60 százalékban nőknek tulajdonították, a haragot ellenben 70 százalékban férfiaknak. "Sokkal elfogadottabb, ha a férfi mérges - véli Johnson. - Ha a nőnek vannak negatív érzelmei, inkább lesz szomorú. Hasonló ez ahhoz, ahogy egy nőtől elfogadják, hogy sírjon, míg a férfiakat megbélyegzik, ha sírva fakadnak." Úgy tűnik, az érzelmek a nemiség megítélését is befolyásolják.

2011.06.10 13:00:07

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Szex 50 után

Tényleg csak a húszéveseké a világ? A legkevésbé sem! Az életkor előrehaladtával megváltozik ugyan a szexualitás, de ettől még nem kevésbé fontos, mint fiatalabb korban. Hogyan lehet kielégítő szexuális életünk az élet második felében? Beszéljünk...

tovább

Tippek:

A fájdalomcsillapítás orvosi szakértelmet igényel, és elfedhet fontos tüneteket, ezért szomszédtól, ismerőstől csak abban az esetben fogadjon el ajánlott gyógyszert, ha ismeri, és orvosa egyetértésével használta már!


Szponzorált hirdetések