Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Cukorbeteg férfiaknál szívvédő az omega-3 zsírsav

kategória: Alternatív medicina, Diabétesz, Koleszterin, Táplálkozás

Az omega-3 zsírsavak nagyfokú fogyasztása 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő nők esetén nem csökkenti a szívbetegségek kockázatát, ezzel szemben férfiaknál egyértelmű előny tapasztalható - állítja egy új tanulmány.

Az omega-3 zsírsavak - melyek főként halakban találhatóak meg - kivédik a koleszterin érfalra való lerakódását.

Ezzel szemben idáig keveset tudtunk az omega-3 zsírsavak 1-es típusú cukorbetegségben kifejtett hatásáról, pedig esetükben megnő a szívbetegség kockázata.

A Pittsburghi Egyetem kutatói 601, 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő férfi és nő adatait elemezte, a vizsgálat 1986 óta tart - a cukorbetegség diagnózisát 1950 és 1986 között állították fel. A vizsgálat során 166 résztvevőnél (27,6 százalék) állapítottak meg szívbetegséget. A legalacsonyabb előfordulási arány azoknál volt tapasztalható, akik nagy mennyiségű omega-3 zsírsavat fogyasztottak (legalább napi 0,2 grammot). Ezzel szemben nők esetén nem volt megfigyelhető hasonló védőhatás.

A vizsgálat eredményeit az Amerikai Cukorbetegség Társaság szombati tudományos ülésén ismertették, Orlandóban.

"Bár az omega-3 fogyasztása csökkent kockázatot jelent a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából, azonban ez nem áll fenn 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő nők esetén. A tanulmány tanulsága, hogy nem ítélhetjük meg egyformán az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő férfiakat és nőket" - nyilatkozta Tina Costacou, a tanulmány vezető szerzője, a Pittsburghi Egyetem közegészségtan kutatója.

Animáció: HáziPatika.com

2010.07.08 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Hogy jó szájízzel tudjuk csökkenteni a sóbevitelt: együnk sóban-vízben főtt krumpli helyett héjában főttet, a kenyérre tegyünk sajt helyett fűszeres túrókrémet, használjunk a konzervzöldség helyett mélyhűtöttet!


Szponzorált hirdetések