Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A multivitaminoknak szerepük lehet a rákmegelőzésben

kategória: Daganatos betegségek

A multivitaminok szedésének, ennek a sokak számára napi rutinná vált szokásnak nem várt pozitív hozadéka is lehet. Egy friss kutatásból az derül ki, hogy a több évig rendszeresen multivitamint szedő férfiakra a rák valamivel alacsonyabb kockázata leselkedhet. "A rák teljes kockázata enyhén, körülbelül 8 százalékkal csökkent" - számolt be a Journal of the American Medical Association internetes kiadásában megjelent kutatás vezetője, dr. J. Michael Gaziano, a bostoni Brigham and Women's Kórház kutatója.


Az amerikai felnőttek legalább egyharmada szed multivitamin készítményeket. Bár ezek a tabletták eredetileg a vitaminok és ásványi anyagok hiányának megelőzésére szolgálnak, sokan azért használják a készítményeket, hogy a különféle betegségeket megelőzzék, pedig ezzel kapcsolatban meglehetősen ellentmondásosak a tudományos eredmények. Néhány kutatás egyenesen károsnak mutatta bizonyos vitaminok nagy dózisú alkalmazását.

A mostani kutatásban 14 700 ötven éven felüli férfi orvos vett részt, akiket véletlenszerűen két csoportra osztottak: az egyik mindennap multivitamint szedett, a másik pedig placebót. A kezelés időtartama átlagosan 11,2 év volt, és ez idő alatt a rák kockázatának nyolcszázalékos általános csökkenését mutatták ki a multivitaminos csoportban. A prosztatarákra, amely ebben a betegcsoportban a leggyakoribbnak számított, nem fejtett ki nyilvánvaló hatást. Javulást tapasztaltak azonban a húgyhólyag-, a tüdő-, továbbá a vastag- és végbéldaganatok terén, ez azonban statisztikailag nem volt jelentős. A multivitamin szedése nem járt mellékhatásokkal.

Nem lehet pontosan tudni, miért járnak a multivitaminok ezzel a jótékony hatással, de ezek a készítmények a zöldségek és gyümölcsök anyagösszetételét próbálják utánozni, az pedig összefüggésbe hozható a rák csökkent kockázatával. Gaziano doktor szerint nem lehet megmondani, hogy a multivitaminokban lévő számos összetevő közül egy bizonyos vitamin, ásványi anyag vagy a megfelelő dózisban alkalmazott kombináció áll a hatás hátterében.

Animáció: HáziPatika.com

2012.11.02 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Az esti étkezések - főleg az esti nassolás - sokkal jobban hizlalnak, mintha ugyanennyi kalóriát reggelire vagy ebédre fogyasztunk.


Szponzorált hirdetések