Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Férfiak és nők: egyenlő esélyük van a korai halálozásra

kategória: Dohányzás, Egészségügyi tájékoztatás

A dohányzó felnőttek negyede nem éri meg az öregkort - erre figyelmeztetnek azok a kutatók, akik szerint aggasztó mértékben nő még ma is a dohányzásra rászokó felnőttek száma világszerte.

Bár a dohányzó férfiaknál jellemzőbb a korai halálozás, ezt mégsem a nemi jellegre vezetik vissza. Úgy gondolják, ennek oka az, hogy a férfiak korábban szoknak rá a cigarettára, és naponta több szálat szívnak el, mint a nők. Ez a nemi különbség azonban egyre inkább csökkenni látszik, mivel a férfiak közül egyre többen szoknak le. A hölgyekről ugyanez sajnos nem mondható el, így az ő halálozási arányaik gyakorlatilag változatlanok.

A legfrissebb statisztikai adatok alapján az Európai Unióban évente mintegy 700 ezer ember halálát okozza a dohányzás, és ebből 300 ezer még nem töltötte be a hetvenedik életévét. A kutatók számításai szerint átlagosan 23 évvel élhettek volna tovább azok, akik a 70. életévük előtt hunytak el a dohányzással összefüggő betegségek következtében, és még a hetvenen felüliek is 8 évet adhattak volna hozzá az életükhöz, ha nem szoknak rá füstölésre.

"Nyugat-Európában minden egyéb oknál több vetélést, koraszülést okoz a dohányzás. Ráadásul mind a nők, mind a férfiak esetében igaz, hogy amennyiben nem szoknak rá, vagy idejében leszoknak a cigarettázásról, 25 százalékkal növelik az esélyüket arra, hogy megérjék az időskort" - nyilatkozta Sir Richard Peto, az Oxfordi Egyetem Klinikai Statisztikai Tanszékének professzora.

Animáció: HáziPatika.com

2009.09.04 05:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Aranyér

Aranyér: az idősek betegsége?

Az aranyér civilizációs betegség, amely a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás következménye. Az ötven felettieket ráadásul fokozottan érinti: minden második ember érintett.

tovább

Tippek:

A vashiány ellensúlyozására együnk sok száraz lencsét, babot, borsót, zabpelyhet, sovány marhahúst, teljes kiőrlésű lisztből készült és rozskenyeret, véres hurkát.


Szponzorált hirdetések