Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Férfiak és nők: egyenlő esélyük van a korai halálozásra

kategória: Dohányzás, Egészségügyi tájékoztatás

A dohányzó felnőttek negyede nem éri meg az öregkort - erre figyelmeztetnek azok a kutatók, akik szerint aggasztó mértékben nő még ma is a dohányzásra rászokó felnőttek száma világszerte.

Bár a dohányzó férfiaknál jellemzőbb a korai halálozás, ezt mégsem a nemi jellegre vezetik vissza. Úgy gondolják, ennek oka az, hogy a férfiak korábban szoknak rá a cigarettára, és naponta több szálat szívnak el, mint a nők. Ez a nemi különbség azonban egyre inkább csökkenni látszik, mivel a férfiak közül egyre többen szoknak le. A hölgyekről ugyanez sajnos nem mondható el, így az ő halálozási arányaik gyakorlatilag változatlanok.

A legfrissebb statisztikai adatok alapján az Európai Unióban évente mintegy 700 ezer ember halálát okozza a dohányzás, és ebből 300 ezer még nem töltötte be a hetvenedik életévét. A kutatók számításai szerint átlagosan 23 évvel élhettek volna tovább azok, akik a 70. életévük előtt hunytak el a dohányzással összefüggő betegségek következtében, és még a hetvenen felüliek is 8 évet adhattak volna hozzá az életükhöz, ha nem szoknak rá füstölésre.

"Nyugat-Európában minden egyéb oknál több vetélést, koraszülést okoz a dohányzás. Ráadásul mind a nők, mind a férfiak esetében igaz, hogy amennyiben nem szoknak rá, vagy idejében leszoknak a cigarettázásról, 25 százalékkal növelik az esélyüket arra, hogy megérjék az időskort" - nyilatkozta Sir Richard Peto, az Oxfordi Egyetem Klinikai Statisztikai Tanszékének professzora.

Animáció: HáziPatika.com

2009.09.04 05:10:01

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Ha nehéz tárgyat kell felemelni, guggolásból, egyenes háttal tegye. Testéhez közel tartsa, és emeléskor lélegezzen ki!


Szponzorált hirdetések