Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Férfi és női hormonok is táplálhatják a mellrákot

kategória: Daganatos betegségek, Gyógyszerészet

Több emlőráktípus esetén férfi nemi hormonokkal működő receptorok találhatóak a tumor felszínén, és az androgének, így például a tesztoszteron is, táplálják a daganat fejlődését - derül ki a Colorado Egyetem kutatóinak friss munkájából. Az Amerikai Rákkutató Társaság ülésén bemutatott eredmények szerint az ilyen érzékelő sejtek blokkolása új utat nyithat a betegség gyógyításában, ennek bizonyítására klinikai vizsgálatokat terveznek.


Dr. Jennifer Richer és munkatársainak adatai alapján az összes mellrákos megbetegedés háromnegyedénél vannak jelen férfi nemi hormonnal működő receptorok, ezért ígéretes az anti-androgén terápia. Ez a kezelési forma már használatos a prosztatarák ellen. A szakértők eddig is tudták, hogy néhány mellráktípus bizonyos női hormonok, például az ösztrogén és a progeszteron befolyása alatt alakul ki. Az elterjedt gyógyszerek egy része az ösztrogénreceptorok blokkolásával fejti ki hatását.

Dr. Richer értekezése szerint a férfihormonok ugyancsak lényeges szerepet játszanak az emlődaganat létrejöttében, így a gyógyszerészeti fegyvertár ilyen irányú bővítésével növelhető a sikeres terápiák aránya. A friss kutatásból kiderült, hogy sok betegnél egyszerre vannak jelen női és férfi nemi hormonnal működő receptorok is, amelyek laboratóriumi körülmények között jól reagáltak az anti-androgén kezelésre. A felfedezés az ösztrogénblokkoló terápia mellett visszaeső páciensek közül az androgén receptoros daganattal is rendelkezők számára a legígéretesebb.

Animáció: HáziPatika.com

2013.04.17 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Kisimult arccal

A "csodaszerek", a kozmetikumok, a masszírozás, a barátnők jótanácsai, a szépségvitaminok, csak ideig-óráig oldják meg a bőr kisimulását, de ha a tükörből már tényleg nem az néz vissza, akit szeretnénk, döntenünk kell a következő lépésről.

tovább

Tippek:

A sport és testedzés a legjobb immunrendszer-erősítő! Mozogjon rendszeresen! Csak arra ügyeljen, hogy megizzadt állapotban ne menjen hidegre, és vegyen magára pulóvert, míg lehűl! Még jobb egy meleg zuhanyozás!

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések