Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Fény hívja elő emlékeink filmjét

kategória: Neurológia

Egy illat, egy dal vagy egy régi fénykép hatására úgy érezhetjük, visszarepültünk az időben, és újraéltük a múltat. Tudósok egy csapata most arra keresi a választ, mesterségesen is elő lehet-e idézni egy komplett korábbi emléket? A Nature című szaklapban megjelent tanulmányban a Massachusetts-beli Műszaki Tudományok Intézetének (MIT) kutatói elsőként bizonyították be, hogy ez lehetséges. Az eljárás az optogenetika névre hallgat, melynek lényege, hogy a tudósok genetikailag módosított idegsejteket stimulálnak rövid fényimpulzus segítségével.

A cél érdekében a szakemberek rágcsálókon végeztek kísérleteket. Először azt figyelték meg, hogy az egerek agyának mely régiói aktiválódtak akkor, amikor egy számukra új környezetben a lábukra mért enyhe elektromos sokkal megtanították őket arra, hogy a ketrec bizonyos helyeitől félniük kell. Azt találták, hogy a félelem kondicionálása során a hippokampusz idegsejtjei voltak aktívak, ezért ezeket a neuronokat megjelölték egy fényérzékeny fehérjével, majd optikai szálak révén fényt juttattak az idegsejtekbe. Ennek segítségével rájöttek, hogy a fényaktivált fehérje csak azokban a neuronokban lépett működésbe, melyek részt vettek a tapasztalati tanulásban.

Később az egereket más környezetbe helyezték, ahol nem várt rájuk elektromos sokk, ám a fény hatására a neuronjaik mégis működésbe hozták a félelemmemóriát, így a rágcsálók mozdulatlanul lapultak. Az eredmények tehát azt mutatják, hogy az emlékek meghatározott agyi sejtekben találhatók, és e sejtek fizikai ingerlésével, például fénnyel, előhívhatóak.

Az optogenetikai eljárást 2004-ben mutatta be a Stanford Egyetem tudóscsapata Karl Deisseroth vezetésével. Az új eljárás elsősorban sebességben és pontosságban múlja felül a korábbi hasonló módszereket. Az elmúlt években az optogenetika segített mélyebb betekintést nyerni egyes agyi rendellenességekbe, mint például a depresszióba, a Parkinson-kórba, a szorongásba vagy a skizofréniába.emlék

2012.04.09 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

A testedzés hatása az öregedésre

A mondás úgy tartja, hogy annyi évesek vagyunk, ahány évesnek érezzük magunkat. Mi is az a biológiai életkor? Kitolható-e az öregedés folyamata? Milyen hatással van testünkre a fizikai aktivitás?

tovább

50plusz.hu Fórum

Tippek:

Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.


Szponzorált hirdetések