Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Fenyőtoboz rejti az Alzheimer-kór gyógyszerét?

kategória: Alzheimer-kór, Gyógyszerészet

A fenyőtobozban található hatóanyag segíthet megelőzni az érelmeszesedés folyamatát, amely az agysejtek működésképtelenségét eredményezi az Alzheimer-kórban szenvedőknél. Az anyagot tartalmazó tabletta szolgálhatja a megelőzést az egészséges szervezetűeknél, egyszersmind lassíthatja a leépülés folyamatát a betegeknél. A NIC5-15 kódnevű hatóanyagot sikerrel alkalmazták a keményítőszerű érfali lerakódás megelőzésére állatkísérletek során, az eredmények mindenképpen biztatóak.

Az Alzheimer-kór a leggyakoribb testi és szellemi leépüléssel járó kórkép. Magyarországon legalább 160 ezer embert érint. A korai tünetek közé tartozik az önkifejezési nehézség, a megfelelő szavak "elfelejtése", míg előrehaladott stádiumban zavarodottság és erőteljes személyiségváltozás is bekövetkezhet. A betegek téveszméket is tapasztalhatnak. Becslések szerint minden tizennegyedik, 65 év feletti embert érinthet, és bizonyos esetekben örökölhető a hajlam.


A Humanetics Corporation nevű vállalat a Mount Sinai Orvostudományi Egyetem kutatóival közösen fáradozik a fenyőtobozból származó hatóanyag kutatásán. Egészséges önkéntesek segítségével már embereken is kipróbálták a megelőző hatást, ennek alapján a szer biztonságosnak tűnik. Következő lépésként néhány száz Alzheimer-kóros beteget toboroznak majd New York területéről, hogy kiderüljön, mi az optimális mennyiség az esetleges mellékhatások kiküszöbölésére.

A NIC5-15 nevű természetes vegyület nemcsak a fenyőtobozban, hanem például a szőlőmagban is megtalálható. Napjaink Alzheimer-kezelési lehetőségei csupán a tünetekre terjednek ki, tehát memóriaserkentő, illetve hangulatjavító gyógyszerek adagolására, de a leépülési folyamatba nem avatkoznak bele. "Óriási szükség van biztonságos és hatékony készítményekre e betegség elleni harcban. Reméljük, a NIC5-15 segítségével végre megoldhatjuk ezt" - mondta Ronald Zenk, a Humanetics Corporation elnöke.

Az agykéreg szürkeállományának elhalásával járó Alzheimer-kórral küszködők életminőségének javítása kulcsfontosságú, mivel a páciensek előrehaladott állapotban a személyes higiéniájukkal és a táplálkozással sem törődnek, így várható élettartamuk csökken. "Az új felfedezés hatalmas előrelépést jelenthet az orvostudományban, de számos vizsgálatra van szükség ahhoz, hogy megbizonyosodjunk a hatásáról" - mondta dr. Simon Ridley, a brit Alzheimer Kutatóintézet vezetője.


Animáció: HáziPatika.com
Videó: HáziPatika.com

2012.08.13 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Ötven felett a futópadon

A rendszeres mozgás pozitív hatásairól mindenki sokat tud, ám mégis vannak, akik félelemből, az egészségi állapotuk vagy az életkoruk miatt nem kezdenek el sportolni. Pedig az óvatos, fokozatos és körültekintő mozgás az időseknek is jót tesz!

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések