Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Fenyőtoboz rejti az Alzheimer-kór gyógyszerét?

kategória: Alzheimer-kór, Gyógyszerészet

A fenyőtobozban található hatóanyag segíthet megelőzni az érelmeszesedés folyamatát, amely az agysejtek működésképtelenségét eredményezi az Alzheimer-kórban szenvedőknél. Az anyagot tartalmazó tabletta szolgálhatja a megelőzést az egészséges szervezetűeknél, egyszersmind lassíthatja a leépülés folyamatát a betegeknél. A NIC5-15 kódnevű hatóanyagot sikerrel alkalmazták a keményítőszerű érfali lerakódás megelőzésére állatkísérletek során, az eredmények mindenképpen biztatóak.

Az Alzheimer-kór a leggyakoribb testi és szellemi leépüléssel járó kórkép. Magyarországon legalább 160 ezer embert érint. A korai tünetek közé tartozik az önkifejezési nehézség, a megfelelő szavak "elfelejtése", míg előrehaladott stádiumban zavarodottság és erőteljes személyiségváltozás is bekövetkezhet. A betegek téveszméket is tapasztalhatnak. Becslések szerint minden tizennegyedik, 65 év feletti embert érinthet, és bizonyos esetekben örökölhető a hajlam.


A Humanetics Corporation nevű vállalat a Mount Sinai Orvostudományi Egyetem kutatóival közösen fáradozik a fenyőtobozból származó hatóanyag kutatásán. Egészséges önkéntesek segítségével már embereken is kipróbálták a megelőző hatást, ennek alapján a szer biztonságosnak tűnik. Következő lépésként néhány száz Alzheimer-kóros beteget toboroznak majd New York területéről, hogy kiderüljön, mi az optimális mennyiség az esetleges mellékhatások kiküszöbölésére.

A NIC5-15 nevű természetes vegyület nemcsak a fenyőtobozban, hanem például a szőlőmagban is megtalálható. Napjaink Alzheimer-kezelési lehetőségei csupán a tünetekre terjednek ki, tehát memóriaserkentő, illetve hangulatjavító gyógyszerek adagolására, de a leépülési folyamatba nem avatkoznak bele. "Óriási szükség van biztonságos és hatékony készítményekre e betegség elleni harcban. Reméljük, a NIC5-15 segítségével végre megoldhatjuk ezt" - mondta Ronald Zenk, a Humanetics Corporation elnöke.

Az agykéreg szürkeállományának elhalásával járó Alzheimer-kórral küszködők életminőségének javítása kulcsfontosságú, mivel a páciensek előrehaladott állapotban a személyes higiéniájukkal és a táplálkozással sem törődnek, így várható élettartamuk csökken. "Az új felfedezés hatalmas előrelépést jelenthet az orvostudományban, de számos vizsgálatra van szükség ahhoz, hogy megbizonyosodjunk a hatásáról" - mondta dr. Simon Ridley, a brit Alzheimer Kutatóintézet vezetője.


Animáció: HáziPatika.com
Videó: HáziPatika.com

2012.08.13 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Az esti étkezések - főleg az esti nassolás - sokkal jobban hizlalnak, mintha ugyanennyi kalóriát reggelire vagy ebédre fogyasztunk.


Szponzorált hirdetések