Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Fénylik a kötszer, ha fertőzés lépett fel

kategória: Fertőző betegségek, Új termékek, szolgáltatások

Brit kutatók olyan kötszert fejlesztettek ki, amely fényjelzést ad, ha az égési sérülés elfertőződik. Az eszköz számos kisgyermek életét mentheti meg, akik esetében az ilyen fertőzések gyorsan halálossá válhatnak. A BBC Talányos tudomány (Bang Goes the Theory) című műsorában bemutatott kötszer prototípusa UV fényben világít, amikor kártékony baktériumok jelenlétét érzékeli. Az emberkísérletekig azonban még néhány évet várnunk kell.

Az égési sérüléseket szenvedett kisgyermekek fertőzésének diagnosztizálása nagy gondot jelent az orvosok számára. A jelenleg rendelkezésre álló vizsgálatok ugyanis akár napokig is eltarthatnak, a gyermekek, különösen az óvodás korúak azonban gyengébb immunrendszerük miatt különösen ki vannak téve a fertőzésveszélynek. Esetükben hamar kialakulhat a toxikus sokk szindróma, ami kezelés hiányában az esetek mintegy felében halált okoz.


A Bath Egyetemen kifejlesztett kötszer festéktartalmú nanokapszulákat alkalmaz, amelyek a kártékony baktériumok által kiválasztott méreganyagok hatására szétrobbannak. Ha a kötszer UV fényben világít, az orvosok gyorsan tudomást szerezhetnek a fertőzésről. A nanokapszulák a bőrön élő ártalmatlan baktériumok hatására viszont nem robbannak szét. A kötszert egyelőre csak bőrmintákon tesztelték laboratóriumi körülmények között.

A kutatásban részt vevő dr. Amber Young, a bristoli Frenchay Kórház munkatársa elmondta, hogy amikor egy égési sérülést szenvedett kisgyermek belázasodik, nehéz megmondani, hogy súlyos bakteriális fertőzés alakult ki, vagy csupán náthás. Az orvosok eddig csak a kötés eltávolításával tudták tesztelni a fertőzést, ami lelassíthatja a gyógyulást, és akár élethosszig megmaradó hegeket is eredményezhet. Az új kötszer azonban a fertőzés korai kimutatását teszi lehetővé, így az orvosok gyorsan diagnosztizálhatják és kezelhetik a gyerekeket.

Animáció: HáziPatika.com

2013.03.29 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Ha álmos, és csak álmodik az álomról

A gyógyszer az utolsó, amit bevethetünk, előtte számos apró ötlet, egyéni trükk, bölcs jótanács segítheti az időseket az elalvásban. Az el- és visszaalvásra tett sok görcsös próbálkozás helyett inkább tanuljunk meg helyesen elszenderedni. Lehetséges!

tovább

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések