Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Fény aktiválja a rákgyógyító antitestet

kategória: Daganatos betegségek

A rák gyógyításának reménykeltő új módszeréről, antitestes fényterápiáról számoltak amerikai kutatók a Nature Medicine című szakfolyóiratban. Antitestekhez olyan vegyületet kapcsoltak a Marylandi Rákintézet munkatársai, amely a ráksejtekhez kötődik, és amelyet adott hullámhosszú fénnyel aktiválhatnak.

A személyre szabott módszer sokkal szelektívebb gyógyítást tesz lehetővé, mint az eddigi rákkezelések, a sugár- és a kemoterápia, valamint a tumor sebészi úton való eltávolítása. Az eljárásban antitestet alkalmaznak, amely képes a rákos sejt felszínén lévő fehérjékhez kötődni. Az antitestet összekapcsolták egy vegyülettel, amely a közeli infravörös tartományba tartózó fénnyel aktiválható. Az ilyen hullámhosszú fény több centiméter mélységig képesek behatolni a bőr alá.

A módszer működőképességét állatkísérletekben ellenőrizték. Pikkelysejtes karcinómát váltottak ki egerekben, amelyeket azután a gyógyszerrel és közeli infravörös fénnyel kezeltek. A tumor mérete jelentősen csökkent a kezeletlen kontrollcsoporthoz képest, az állatok túlélési ideje pedig jelentősen kitolódott.

A szelektív kezelés nagy előnye, hogy minimálisra csökkenti a rosszindulatú sejteket körülvevő egészséges sejtek károsodását.

2011.11.11 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Társadalombiztosítás által finanszírozott orvosi vizsgáltok

Jelen fejezetben arra vonatkozóan kaphat információt, hogy ki, milyen feltételek mellett, milyen vizsgálatok elvégzését igényelheti az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozásában.

tovább

Tippek:

A vashiány ellensúlyozására együnk sok száraz lencsét, babot, borsót, zabpelyhet, sovány marhahúst, teljes kiőrlésű lisztből készült és rozskenyeret, véres hurkát.


Szponzorált hirdetések